1950-1959.jouwweb.nl
Home » Gebeurtenissen 1953

Gebeurtenissen 1953

Watersnoodramp in Zeeland

 

 

 

 

 

1 februari 1953 - Door een enorme storm brak het water door de dijken van de provincie Zeeland. Het verwoestende water drong door tot grote delen van Zeeland en werd een gevaar voor honderdduizenden mensen.

Na een stormachtige nacht met windsnelheden van meer dan 170 kilometer per uur begaven op zondagochtend de dijken in Zuid Nederland het op verschillende plaatsen en stroomden grote gedeeltes van Zeeland onder water.

Door de springvloed (giertij) stroomde bijna 200.000 hectare polderland onder water en kwamen meer dan 300.000 mensen in gevaar. Het totaal aantal doden kwam uiteindelijk op 1835 en er waren meer dan 47.000 huizen beschadigd en verwoest.

De ramp was aanleiding voor het ontwikkelen van de Deltawerken. Het Deltaplan moest ervoor gaan zorgen dat het water van de Noordzee voor eens en altijd geweerd zou worden.

 

 

DNA structuur ontdekt door Watson en Crick

 

 

 

28 februari 1953 - Amerikaan James Dewey Watson en Engelsman Francis Harry Compton Crick ontdekten de structuur van DNA en hoe deze structuur in elkaar steekt.

Het DNA bepaalt in grote mate hoe we eruit zien en heeft een grote invloed op andere kenmerken, zoals ons gedrag en intelligentie. Alles wat leeft heeft DNA. DNA bestaat uit een soort code met slechts 4 soorten bouwstenen: Adenine (A), Cytosine (C), Guanine (G) en Thymine (T). Het DNA (Desoxyribo Nucleic Acid) bestaat uit 2 strengen die om elkaar heen gedraaid liggen.

Watson en Crick kregen in 1962 een Nobelprijs voor hun ontdekking.

 

 

 

 

 

 

Jonas Salk introduceert middel tegen polio

 

 

 

 

 26 maart 1953 - Na testen op apen, zichzelf en zijn familie en vervolgens twee miljoen kinderen, bleek dat het middel dat Jonas Salk had ontwikkeld effectief was in de bestrijding van polio.

Jonas Edward Salk was professor aan de Universiteit van Pittsburgh in de Verenigde Staten. In de jaren veertig werkte hij aan een griepvaccin, het anti-influenza-vaccin. Zijn onderzoeken naar het griepvaccin leidden tot de ontdekking van het poliovaccin. Polio was destijds een van de meest gevreesde (kinder)ziektes. 

Salk testte zijn vaccin eerst op apen en later op zieke kinderen. Toen deze tests positief waren, werden de testen uitgebreid en volgde er een nationaal testprogramma in 1954. Twee miljoen kinderen tussen 6 en 9 jaar oud deden hieraan mee. 

In april 1955 bleek dat het vaccin effectief en veilig was, de gevaccineerde kinderen bleken immuun te zijn geworden tegen polio. Hierna werd het vaccin wereldwijd verspreid.

 

 

Waco getroffen door tornado

 

 

 

 

11 mei 1953 - De stad Waco, gelegen in de staat Texas, werd op een warme dag getroffen door een tornado. De tornado die Waco trof was de meest dodelijke van de staat Texas ooit.

Het was niet waarschijnlijk dat Waco ook door een tornado getroffen zou worden, aangezien van alle kanten het tussen heuvels gelegen was. De tornado landde enkele kilometers buiten de stad en trok direct door richting Waco.

De meeste gebouwen in de stad waren niet bestand tegen de kracht van de F5-tornado. Er werden bijna 200 fabrieken vernield, nog eens 400 waren beschadigd. De tornado richttte over een gebied van ongeveer 50 vierkante kilometer voor ongeveer 50 miljoen dollar aan schade aan. 

Bij de tornado die Waco trof kwamen 114 mensen om het leven en raakten er 597 gewonden.

 

 

F5 tornado vernietigd Flint

 

 

 

 

8 juni 1953 - Een F5 tornado raasde dwars door het stadje waardoor 116 mensen om het leven kwamen en 844 mensen gewond raakten. Het was de dodelijkste tornado van de staat Michigan in de 20e eeuw.

De tornado landde aan het einde van de dag, net buiten de stad, vlakbij een drive-in bioscoop. Alle bezoekers vluchtten uit hun auto's en er ontstond grote paniek. De tornado bewoog zich vervolgens richting de stad en richtte hier grote schade aan.

De tornado raasde over een lengte van ruim 40 kilometer en een breedte van ongeveer een kilometer. De schade werd geschat op 19 miljoen dollar. Een maand eerder was er in de Verenigde Staten ook al een zware en dodelijke tornado. In de stad Waco kwamen toen 114 mensen om het leven.

 

 

 

 

United Air Force toestel neergestort bij Tokio

 

 

 

18 juni 1953 - Een Douglas C-124A Globemaster II stortte na problemen met de motor, na de start vanaf Tachikawa Air Force Base nabij Tokio, neet. Er kwamen 129 mensen om het leven bij de vliegtuigramp.

De motorproblemen bij het vliegtuig van United Air Force werden veroorzaakt door problemen met de kleppen. Het toestel verloor daardoor snelheid en hoogte en stortte vlak na het opstijgen neer. Aan boord van het toestel waren 122 passagiers en 7 bemanningsleden. Alle inzittenden kwamen om het ongeluk.

Het ongeluk met het United Air Force Globemaster II toestel was de eerste vliegtuigramp waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen. Een jaar eerder kwam bij eenvliegtuigongeluk met hetzelfde type toestel 87 mensen om het leven.

 

 

 

Trein in Whangaehu rivier gestort

 

 

 

 

24 december 1953 - De trein vanuit Wellington stortte nabij Tangiwai in de Whangaehu rivier. Een enorme golf van water en puin had de spoorbrug zwaar beschadigd en kon het gewicht van de trein niet meer houden.

De brug over de rivier was beschadigd door een enorme golf. De golf was veroorzaakt doordat de randen van het kratermeer van de vulkaan Ruapehu het begeven hadden. Het water, de puin en de stenen bereikten een hoogte van zes meter.

De trein reed ‘s avonds rond 22.20 uur met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur richting de spoorburg. Toen de trein de spoorbrug opreed stortte het in. Zes treinstellen stortten het ijskoude water in.

De treinstellen werden door de sterke stroming meegevoerd en kwamen kilometers verderop pas stil te liggen. Van de 285 mensen die in de trein zaten kwamen er 151 om het leven. Sommige lichamen werden nooit gevonden.