Gebeurtenissen 1951

Orkaan Charlie zorgt voor ramp in Mexico en Jamaica

17 augustus 1951 - De sterke categorie 4 orkaan sloeg toe in steden in Mexico en op Jamaica. De storm, samen met gebroken dammen en overstroomde rivieren, kostte aan 252 mensen het leven.

Op 12 augustus werd op duizend kilometer van Barbados een tropische depressie waargenomen, die vier dagen later bij de Bovenwindse Eilanden uitgroeide tot een orkaan. 

Op 17 augustus bereikte Charlie windsnelheden van meer dan 185 km/h en maakte ’s nachts landcontact op oost-Jamaica, waar Charlie een spoor van verwoesting achterliet. De orkaan zwakte een paar keer af, maar wist zich telkens weer aan te sterken tot een sterke orkaan. Na landcontact gemaakt te hebben bij Cozumel op 20 augustus en daarna bij Tampico op 22 augustus, zwakte de storm definitief af en verdween op de 23e. 

Jamaica werd getroffen door hevige regenval, bijna alle gewassen waren verwoest en Charlie kostte hier aan 152 mensen het leven. De stad Tampico in Mexico werd vooral op het platteland getroffen, door overstromingen en damdoorbraken stierven 100 mensen. De totale kosten liepen op tot 580 miljoen dollar.

 

De eerste Nederlandse TV uitzending

 

 

 

2 oktober 1951 - Net als in Denemarken, vond op deze dag de eerste televisie-uitzending in Nederland plaats. In Nederland waren op dit moment ongeveer 500 televisies.

Vanuit de studio van de Nederlandse Televisie Stichting in Bussum leidden mr. Cals en de voorzitter van de NTS, professor Kors, de uitzending in. Er werd een filmpje van een Deense studio getoond.

 

 

 

Kernsplitsing voor het eerst geslaagd

 

 

 

 

 

 

 

 

21 december 1951 - Op 21 december 1951 wordt het mogelijk gemaakt om energie voor elektriciteit op te wekken uit atoomkernen. De onderzoeksreactor EBR 1 in Arco Valley levert als eerste deze prestatie.

In een kerncentrale komt er warmte vrij door splijting van atoomkernen. Hierbij komt niet alleen energie vrij, maar ook radioactieve straling en vrije neutronen die andere atomen kunnen splitsen waardoor er een soort kettingreactie ontstaat.

Wereldwijd zijn er meer dan 400 kerncentrales opgezet die een groot deel van de energieproductie leverden. Tegen vele centrales is geprotesteerd vanwege de schade voor het milieu en de risico's die een kerncentrale met zich meebrengt. Onder andere de ramp bij tsjernobyl liet zien welke gevolgen een centrale kan hebben.

 

 

 

16 november 1951

Knuppelvrijdag in Leeuwarden

 Op het Zaailand, het centrale plein voor het gerechtshof in Leeuwarden, woedde in november 1952 een ware veldslag tussen politie en betogers. Deze actie ging de geschiedenis in als kneppelfreed: "knuppelvrijdag".

De aanleiding van de rel was het niet toelaten van bezoekers bij een rechtszaak. In de rechtbank diende op dat moment de zaak, tegen een journalist die zich kritisch had uitgelaten, over een rechter die een melkboer had verboden om zijn waren in het Fries aan te prijzen.

In 1956 werd er een wet van kracht om in de rechtszaal Fries te mogen spreken.

 

2 oktober 1951

Nederland in zwart / wit

De Nederlandse Televisie Stichting (NTS) begint in 1951 vanuit Bussum met de eerste televisie-uitzendingen in Nederland. 14 jaar later komt er een zender bij: Nederland 2. Naar huidige maatstaven is de aftrap niet echt spannend. Eerst verschijnt omroepster Jeanne Roos, gevolgd door toespraken van de staatssecretaris en de voorzitter van de NTS.

Op 2 oktober 1989 begint RTL-Veronique, het latere RTL4, met uitzenden. Door vanuit Luxemburg te werken weet de zender de Nederlandse omroep wet te omzeilen en kan zo commerciële uitzendingen verzorgen.

 

30 juni 1951

Geboortedag Nederlands volkszanger

 In Amsterdam wordt op 30 juni 1951 André Hazes geboren. Hazes groeide uit tot een van de grootste volkszangers van Nederland en werd bekend met onder meer de hits Een beetje verliefd,De vlieger, Zij gelooft in mij en talloze andere bekende nummers.

De in 1951 geboren zanger overleed in 2004 aan de gevolgen van een hartstilstand.

 

 

 

Aankomst Molukkers in Rotterdam

 

 In 1951 kwamen 12.500 Molukse KNIL militairen en hun gezinnen aan in Nederland vooreen ‘tijdelijk’ verblijf. Ze gingen nooit terug. Op 10 april organiseert het Nederlands Openluchtmuseum een Molukse dag ter herdenking van 60 jaar Molukkers in Nederland. Een dag vol muziek, verhalen en smaken uit de Nederlands-Molukse gemeenschap van vandaag.

 

De draaischijf

 

 

 

Deze zwarte bakelieten PTT telefoon is in 1951 ontworpen. De telefoon was in die tijd hét nieuwe, trotse bezit van veel Nederlandse huishoudens

Een nummer draaien duurde wel even. Zeker als de ander in gesprek was, want dan moest je weer van voren af aan beginnen met draaien; de 'redial' knop bestond nog niet.

En dan het gewicht. Alleen de hoorn woog al bijna een halve kilo. Daar belde je dus niet zo snel een uurtje mee. Toestellen met druktoetsen verschenen al in de jaren zestig, maar nog heel lang zeiden mensen: 'Sorry, ik heb het verkeerde nummer gedraaid.'

 


STUDIO IRENE-TELEVISIe

 

 

 

Studio Irene, Kerkstraat 15. Vanuit Studio Irene werd op 2 oktober 1951 het eerste landelijke televisieprogramma in zwart-wit uitgezonden door de NTS (Nederlandse Televisie Stichting). Uiteindelijk zal in 1990 het gebouw gesloopt worden

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BUSSUM-EERRSTE TV-TOVERSPIEGEL

 

 

 

Overzicht van de Irene-studio tijdens de opnamen voor het programma Toverspiegel. Voor het eerst kon Nederland op 2 oktober 1951 kennismaken met de tv

 

 

 

 

 

 

 

Bromfiets toer

 

 

 

Trekkers, per fiets, door de ANWB georganiseerde fietstocht van 120 kilometer door Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. Een groepje fietsers bij een der vele paddestoelen, 26 augustus 1951

 

 

 

 

DEN HAAG-WEGENWACHT-ANWB

 

 

 

 

 

 het eerste lustrum van de ANWB. Dat de Wegenwacht in een enorme behoefte voorzag kun je zien aan het ledental: in 1951 werd het 250.000ste Wegenwachtlid ingeschreven. Foto: Op de Veluwe wordt dit bord meegevoerd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-09-1951 - Een postjongen leegt de brievenbussen die aan de trams zitten op Centraal Station in Amsterdam. Van 1923 tot 1971 hebben de brievenbussen van de PTT gehangen aan de trams, die werden geleegd bij het Centraal Station. Naast het station bevond het distributiecentrum van het postbedrijf. Door de trambrievenbussen werd een brief toch op tijd bezorgd, ook als deze te laat was voor de laatste lichting van de reguliere brievenbus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10-02-1951 - Klanten in de rij bij geldwisselaar voor de sigaren & sigarettenautomaat van W. Akkerman, Ceintuurbaan 197 in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1951 werd Tilburg volledig van de buitenwereld afgesloten. Dit om de verspreiding van de pokken buiten de stad te voorkomen tijdens de laatste pokkenuitbraak in Nederland. Zo’n maatregel zou nu ondenkbaar zijn. Tijdens de uitbraak van sars in 2003 bleken de diverse landen er aanzienlijk verschillende methoden op na te houden. China nam rigoureuze maatregelen, zoals strenge quarantaine en overal controles van de lichaamstemperatuur om koorts vast te stellen. Ook al staat de effectiviteit van sommige van die methoden ter discussie, het land wist de ziekte wel met succes te bestrijden. Canada was gevoeliger voor de rechten van mensen en stopte te vroeg met quarantainemaatregelen. Daardoor ontstond een tweede golf van sarsinfecties. Ook in de campagne om polio wereldwijd uit te roeien zijn culturele barrières belangrijk. In Nigeria ging het gerucht dat Amerikanen het vaccin gebruikten om onvruchtbaarheid te verspreiden. Veel mensen lieten zich daarom een tijd lang niet vaccineren. Ook in Nederland zijn er mensen die hun kinderen, uit religieuze overtuiging, niet laten vaccineren tegen polio. Dat heeft geleid tot drie uitbraken van polio onder deze groepen (1971, ’78 en ’92). Tegelijkertijd beperkt deze overtuiging ook de mogelijkheid om polio effectief te bestrijden omdat een hoge vaccinatiegraad noodzakelijk is om het virus uit te roeien. Bij de bestrijding van infectieziekten is ook de samenleving een betrokken partij. De discussie die via websites, mail, sms, blog, chats, fora en twitter tot ons komt, illustreert dit duidelijk. Er zijn tegenbewegingen die niet louter van religieuze aard zijn en uitvergroting via de media maakt van de bestrijding van infectieziekten niet alleen een medische, maar tegelijkertijd een maatschappelijke activiteit.