Gebeurtenissen 1958
Dagenham East treinramp eist tien levens
30 januari 1958 - Het ongeluk vond plaats toen er twee treinen in dichte mist op elkaar botsten. Bij de crash kwamen tien mensen om het leven en er raakten maar liefst 89 passagiers gewond.
Op het station Dagenham East was het die avond erg mistig. Er waren twee treinen betrokken bij het dramatische ongeluk, namelijk de trein van Fenchurch Street naar Shoeburvness en de trein van Fenchurch Street naar Thorpe Bay.
In beide treinen zaten ongeveer 500 passagiers. De trein naar Shoeburvness stond nog op het station Dagenham East en had een flinke vertraging. De trein naar Thorpe Bay negeerde bij het binnenkomen van het station een waarschuwingssignaal.
Hierdoor knalde de trein naar Thorpe Bay rond 19.34 uur achter op de trein naar Shoeburvness. Drie coupes werden volledig verwoest en andere coupés ontspoorden. Bij het dramatisch ongeval kwamen tien mensen om het leven.
Explorer 1 satelliet gelanceerd
1 februari 1958 - De Amerikanen hebben voor het eerst succesvol een satelliet in een baan om de aarde gebracht. De Explorer 1 werd met een Jupiter-C raket vanaf Cape Canaveral in Florida gelanceerd.
De officiële naam was Satelite 1958 Alpha. Het doel van de kunstmaan was het verzamelen van gegevens over de atmosfeer en de aarde. De 14 kilo zware Explorer 1 had onder andere een geigerteller aan boord, waarmee de Van Allen gordels werden ontdekt.
Voor de succesvolle lancering was het op 6 december 1957 misgegaan. Toen gebruikte men een Vanguard raket. De Jupiter-C was eigenlijk slechts een reserve raket. Deze raket werd niet ontworpen door de NACA, maar door het Jet Propulsion Laboratory. James van Allen ontwierp de metingsinstrumenten.
Uiteindelijk is de Explorer 1 tot 31 maart 1970 in een baan om de aarde gebleven, waarna deze neerstortte en verbrandde in de atmosfeer.
Spelers Manchester United omgekomen bij vliegtuigongeluk
6 februari 1958 - Het Britse toestel verongelukte in een sneeuwstorm bij het opstijgen van het vliegveld van München. Aan boord waren de spelers en begeleiders van de Engelse voetbalclub Manchester United.
Manchester United had in de kwartfinale van de Europacup 1 gespeeld tegen Rode Ster Belgrado en was met een tussenstop in München op weg naar Engeland. Het opstijgen moest in verband met technische problemen tot tweemaal toe uitgesteld worden, waarna het bij de derde poging misging.
Het toestel 'Elizabethan' kwam tijdens de start niet van de grond, schoot vanaf de startbaan door een heken knalde op een nabijgelegen huis. In totaal kwamen er bij het ongeluk 21 passagiers en 2 bemanningsleden om het leven. Acht spelers van het team van Manchester United, bijgenaamd de Busby Babes, kwamen om het leven.
Duitse onderzoekers concludeerden dat een grote hoeveelheid ijs op de vleugels de oorzaak zou zijn geweest van het ongeluk. Engelse onderzoekers dachten echter iets anders. Deze dachten dat de grote hoeveelheid sneeuw op de startbaan de oorzaak was geweest van het feit dat het toestel niet kon opstijgen.
Lees ook The Busby Babes - Men of Magic.
Vanguard I gelanceerd
17 maart 1958 - De Amerikaanse satelliet werd gelanceerd en zou bijna vijftig jaar later de oudste satelliet worden die nog om de aarde draait. Het was de vierde kunstmatige satelliet die ooit gelanceerd werd.
Een jaar eerder mislukte de poging om de Vanguard I te lanceren, maar na de Explorer I, lukte het de Amerikanen ook om deze kunstsatelliet te lanceren. De Vanguard I woog slechts 1470 gram en de diameter van de kunstsatelliet was 152 millimeter. De Vanguard I was de eerste satelliet die door zonne-energie aangedreven werd. Naar verwachting zou de Vanguard I meer dan 2000 jaar in de ruimte kunnen verblijven voordat het helemaal vergaan zou zijn.
De laatste communicatie met de Vanguard I was in mei 1964 in Quito, Ecuador. De data die men verzameld had ging met name over de exacte vorm van de aarde. De verwachting van de houdbaarheid van de Vanguard I werd later bijgesteld naar ongeveer 200 jaar.
De tentoonstelling van het Atomium |
17 april 1958 - Voor de wereldtentoonstelling, die van 17 april tot en met 19 oktober 1958 gehouden werd, vergrootten de Belgen een atoom en zetten deze vergroting neer in Brussel. Ze noemden het bouwwerk het Atomium.
Het gebouw werd ontworpen door Andre Waterkeyn. Het hoogste punt van het Atomium ligt op 102 meter hoog en het gebouw weegt 2400 ton. Elke bol heeft een diameter van 18 meter. Het stelt een 15 miljoen keer vergroot ijzermolecuul voor. Het Atomium was het belangrijkste paviljoen van Expo ' 58.
Aanvankelijk zou het Atomium niet blijven staan in Brussel, maar dankzij zijn populariteit stond het gebouw er meer dan 50 jaar later nog steeds. Het Atomium werd het symbool van Brussel en groeide uit tot een toeristische attractie. Vijf van de bollen werden toegankelijk gesteld voor het publiek.
USS Nautilus voltooit tocht onder de Noordpool
3 augustus 1958 - De USS Nautilus slaagde er als eerste vaartuig in om een tocht onder het ijs van de Noordpool te voltooien. De onderzeeër legde een afstand af van 1800 kilometer.
De bijna 100 meter lange Amerikaanse onderzeeër was de eerste nucleair aangedreven onderzeeër ter wereld. Op 30 september 1954 werd de onderzeeër voor het eerst in gebruik genomen.
De tocht was op 23 juli vanaf Pearl Harbor begonnen en werd op 3 augustus 1958 om 11.15 uur voltooid. Op dat moment kwam de onderzeeër op het meest noordelijke punt van de aarde boven water.
Tijdens de tocht waren er 116 mannen aan boord.
KLM vlucht 607 neergestort in de Atlantische oceaan |
14 augustus 1958 - De KLM vlucht 607 van Amsterdam naar New York is nabij de westkust van Ierland in de oceaan gestort. De oorzaak was een overhitte propeller.
Het Lockheed Constellation toestel vloog de lijndienst Amsterdam – New York, die sinds 21 mei 1946 actief was. Het toestel was Ierland gepasseerd toen de propeller uitviel. De propeller was oververhit geraakt.
Het toestel, bijgenaamd Hugo de Groot, met 91 passagiers en 8 bemanningsleden stortte ongeveer 180 kilometer van de Ierse westkust in de Atlantische oceaan, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. Het was niet het eerste dodelijke ongeluk bij KLM, maar op dat moment wel het ongeluk met de meeste doden.
Lancering Pioneer 0 mislukt
17 augustus 1958 - De eerste missie vanuit het Pioneerprogramma mislukte. De Amerikanen hadden het programma samengesteld met het doel om bepaalde delen van het zonnestelsel te verkennen.
De Pioneer 0 werd ook wel de Thor-Able I genoemd en was ontworpen om in een baan om de maan gebracht te worden. Aan boord was onder andere een camera gemonteerd. De lancering van de Pioneer O zou de eerste lancering worden die verder zou gaan dan de dampkring.
De United States Air Force was verantwoordelijk voor de lancering. De lancering leek aanvankelijk goed te gaan, maar na 77 seconden, op een hoogte van 16 kilometer explodeerde de raket die de Pioneer O in een baan om de maan had moeten brengen. Men vermoedde dat een lekke olieslang de oorzaak van de explosie was.
De raket en de sonde stortten neer in de Atlantische Oceaan
NASA opgericht
1 oktober 1958 - De Amerikaanse president doopte de NACA om tot de NASA. De National Aeronautics and Space Administration werd verantwoordelijk voor het gehele Amerikaanse ruimtevaartprogramma.
De oprichting van de NASA was een onderdeel van de strategie van de Verenigde Staten in de Koude Oorlog. De Amerikanen en de Russen waren bezig met een ruimtewedloop. De Russen hadden al de Spoetnik I en Spoetnik II gelanceerd. Ook hadden de Russen het hondje Laika de ruimte in geschoten.
Het doel van de NASA was te laten zien dat de Verenigde Staten de Sovjet-Unie op het gebied van de ruimtevaart kon overtreffen. Er werden direct na de oprichting diverse onderzoeksinstituten opgericht om de slag met de Russen te winnen.
Het eerste project waar de NASA mee aan de slag ging was het Mercury project. Het project moest de eerste Amerikanen de ruimte in brengen.
Ake Senning brengt eerste pacemaker in
8 oktober 1958 - De Zweedse chirurg Ake Senning heeft de eerste pacemaker ingebracht. De technologie van een pacemaker werd in 1957 bedacht door de Canadees John Hopps.
Wanneer het menselijke hart stil komt te staan of wanneer het hart onregelmatig klopt, dient een pacemaker een elektrische prikkel te geven. De bedoeling is dat die prikkel de normale hartslag herstelt.
De op 14 december 1915 geboren arts, implanteerde de pacemaker bij de 43-jarige Arne Larsson, die hartproblemen had. Het inbrengen ging succesvol, maar de pacemaker begaf het dezelfde dag nog. Later die dag is er opnieuw een pacemaker ingebracht. Deze hield het iets langer vol, maar begaf het tevens al vrij snel na het inbrengen.
Na zijn carriere als chirurg ging Ake Senning in Zurich wonen, waar hij op 21 juli 2000 overleed.
Stormvloedkering Hollandse IJssel geopend
22 oktober 1958 - Het eerste gedeelte van de Deltawerken, de Stormvloedkering Hollandse IJssel, werd officieel geopend. De Stormvloedkering kreeg twee beweegbare schuiven, waar schepen in normale omstandigheden onderdoor konden varen.
Men was nog geen jaar na de watersnoodramp begonnen met de baggerwerkzaamheden. Het plan lag al vele jaren voor de ramp klaar. Het werd echter nog niet eerder uitgevoerd. Na de ramp op 1 februari 1953 werd er een Deltacommissie aangesteld die onder andere zorgden voor de Deltawet.
De bouw van het project begon in 1957 en op 6 mei 1958 had men voor het eerst een schuif uitgetest. De Stormvloedkering werd gemaakt in de Hollandse IJssel, nabij Rotterdam. De Hollandse IJssel was een belangrijke scheepvaartroute en kon daardoor niet afgesloten worden.
De totale kosten van de Stormvloedkering Hollandse IJssel bedroegen 40 miljoen gulden. De totale kosten voor de Deltawerken werden op ongeveer 3,3 miljard gulden geschat.
Naast de Stormvloedkering hebben de Deltawerken nog andere functies, namelijk het controleren van de zoetwatervoorziening voor de landbouw, de bereikbaarheid van Zeeland en een bevordering van de binnenscheepvaart.
Een overzicht van het grootste waterbouwwerk uit de geschiedenis:Deltawerken - Beeld van Nederland.
Roosburgramp
23 december 1958 - In het Belgische dorp Zichen-Zussen-Bolder stortte de uit mergel opgebouwde berg Roosburg in. In het gangenstelsel onder de berg waren zeker 200 mensen aan het werk in de champignonkwekerijen.
De Roosburg was opgebouwd uit klei en kalk, wat als verzamelnaam mergel heeft. In het gangenstelsel onder de berg lag één van de belangrijkste champignon kwekerijen van West-Europa waar meer dan 80% van de Belgische champignonproductie vandaan kwam.
Bij de ramp kwamen 18 mensen om het leven. Doordat het gangenstelsel onbruikbaar werd, konden er geen champignon en paddestoelen meer gekweekt worden en kreeg de regio te maken met een grote werkeloosheid.
Elk jaar wordt deze tragische dinsdagochtend door de omgeving herdacht.
Oprichting Benelux
december 1958
1+1+1=1
53 JAAR GELEDEN - In 1958 richten België, Nederland en Luxemburg de Benelux op. De drie landen gaan op economisch gebied nauwer samenwerken en ook worden de grenscontroles tussen de drie landen afgeschaft.
Vliegen met een comeet
4 oktober 1958
De eerste transatlantische straalvliegtuigverbinding
53 JAAR GELEDEN - De British Overseas Airways Corporation (BOAC), later onderdeel van British Airways (BA) begint met twee Comet I toestellen met straalmotoren de eerste trans-Atlantische vliegverbinding
De verjaardag van de computerchip
12 september 1958
Terug naar eind jaren '50
53 JAAR GELEDEN - In 1958 presenteerde Jack Kilby de eerste computerchip. Kilby was net in dienst getreden bij Texas Instruments, maar had nog geen recht op vakantiedagen. Terwijl zijn nieuwe collega's van de zon genoten, vond hij de computerchip uit door een schakeling te etsen op een plaatje halfgeleidermateriaal (Germanium).
Tot die tijd werden schakelingen gemaakt met losse componenten. Dit was tijdrovend, duur en foutgevoelig.
Vanaf de jaren '60 wordt de computerchip (CPU) op grote schaal geproduceerd en wordt steeds in hoog tempo verbeterd. Volgens de wet van Moore verdubbelt de rekensnelheid van chips ongeveer iedere 2 jaar.
Overigens gaat het patent op de geïntegreerde schakeling naar Robert Noyce en Gordon Moore, de oprichters van chipbedrijf Intel. Kilby krijgt wel in 2000 de Nobelprijs voor de natuurkunde, voor zijn idee van de computerchip.
De verjaardag van Madonna
16 augustus 1958
53 JAAR GELEDEN - Na een carriere als danseres en fotomodelletje brak Madonna in de jaren '80 door met hits als Like a Virgin en Live to Tell. In de decenia daarna zou ze bijna continue in de hitparades staan.
Madonna Louise Veronica Ciccone werd in 1958 geboren in Bay City, Michigan. In 1985 trouwde ze met acteur Sean Penn waarvan ze 4 jaar later weer scheidde. Ze trouwde in 2000 opnieuw met de 10 jaar jongere regisseur Guy Ritchie waarvan ze inmiddels alweer gescheiden is.
DAF variomatic
6 februari 1958
Pienter pookje van eigen bodem
53 JAAR GELEDEN - In Eindhoven presenteert DAF de eerste personenauto met een automatische transmissie. Schakelen is overbodig! Het is een ware revolutie. Het nieuwe systeem wordtvariomatic genoemd, in de volksmond beter bekend als het pientere pookje.
Het automerk DAF begon in 1928 met de gebroeders Huub en Wim van Doorne die in hun werkplaats zelf auto's begonnen te bouwen. Tegenwoordig is DAF gespecialiseerd in het bouwen van vrachtauto's. Wil je meer weten over DAF en alle bijzondere auto's zien die door het bedrijf ontwikkeld zijn, bezoek dan eens het DAF museum in Eindhoven.
De zoekgeraakte atoombom
5 februari 1958
53 JAAR GELEDEN - Voor de kust van Georgia, in de buurt van het eiland Tybee, raakt een B-47 bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht een 3500 kilo zware atoombom kwijt.
Het vliegtuig was met een ander toestel in botsing gekomen en de piloot had uit voorzorg de bom in zee gedropt. Ondank een zoektocht werd het nucleaire wapen nooit terug gevonden. Men vermoedt dat de bom nog steeds ergens op de zeebodem ligt.
LEg GOdt
28 januari 1958
Patent op het plastic bouwsteentje LEGO
53 JAAR GELEDEN - De geschiedenis van de naam Lego gaat terug tot 1932 wanneer de Deense meubelmaker Ole Kirk Christiansen besluit om houten speelgoed te gaan maken maken. LEg GOdt betekent speel goed.
Het duurt echter tot 1949 voordat het eerste echte legosteentje van plastic op de Deense markt wordt gebracht. Maar de zaken gaan pas echt lopen als zijn zoon Godtfred Kirk de zaak overneemt en in 1958 patent op het bouwsteentje aanvraagt.
Het Amerikaanse blad Times rekent uit dat Lego in de eerste 50 jaar van haar bestaan meer dan 400 miljard Lego steentjes heeft geproduceerd ofwel 62 steentjes per aardbewoner. Dat zijn 10 torens die van de aarde tot aan de maan reiken.
Introductie van de stereolangspeelplaat
In 1958 brengt het Amerikaanse elektronicabedrijf RCA Victor de eerste stereolangspeelplaten- en afspeelapparatuur op de markt.
Op 25 maart 1958 nam de Recording Industry Association of America (RIAA) het Westrex ‘45/45 single-groove' systeem aan als standaard voor het opnemen van stereogeluid in een enkele groef van vinyllangspeelplaten. De vinyllangspeelplaat zoals die in 1948 door Colombia Records was geïntroduceerd kon vanaf dat moment in stereo worden beluisterd. Het ‘45/45 single-groove' systeem werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Western Electric Company (1881-1995), een dochter van het Amerikaanse telefoonbedrijf AT&T, maar werd al in 1931 uitgevonden en gepatenteerd door Alan Blumlein (1903-1942), een werknemer van het Britse Electrical & Musical Industries (EMI). Tot aan de opkomst van de Compact Disc in de tweede helft van de jaren tachtig waren stereolangspeelplaten- en toeren stereosingels de meest populaire geluidsdragers.
Wiki: geschiedenis stereo >
YouTube RCA Stereo plaat >
Tijdlijn het digitale tijdperk >
Pipo de Clown
In 1958 wordt door de omroepvereniging VARA de eerste aflevering van de jeugdserie Pipo de Clown uitgezonden.
Pipo de Clown (sapperdeflap) was een jeugd- serie rondom de circusclown Pipo die samen met zijn vrouw Mammaloe en dochter Petra in een woonwagen, getrokken door de ezel Nononono, door het land trok en avonturen beleefde met ondermeer circusdirecteur Dikke Deur (Pipo-Koeie!), de indiaan Kluk Kluk (ossiepossie, mij zijn niet van de bange, maar wel van de voor- zichtige), de zigeuner Felicio (soep met sliertjes) en de boeven Snuf en Snuitje (mmmoooie parels, fijne ppparels). Pipo de Clown werd ge- speeld door de acteur Cor Witschge 1925-1991. De serie, die geschreven werd door Wim Meul- dijk 1922-2007, was met enkele onderbrekingen tussen 1958 tot 1980 te zien op de Nederlandse televisie. Wim Meuldijk >
De microchip van Jack Kilby
Op 12 september 1958 demonstreert de natuurkundige Jack Kilby op het laboratorium van het Amerikaanse Texas Instruments de eerste geïntegreerde schakeling IC of microchip.
Voor de opkomst van microchips werden transistors, weerstanden en condensators als losse componenten naast elkaar toegepast en handmatig op printplaten gesoldeerd. Naarmate computersystemen complexer werden, ontstond er behoefte aan een oplossing waarbij de transistors, weestanden en condensators op een enkele chip konden worden geïntegreerd. De eerste geïntegreerde schakeling die Jack Kilby (1913-2005) in 1958 demonstreerde, was een eenvoudig oscillatorcircuit met een transistor, weerstand en condensator versmolten in een klein plakje van het halfgeleidermateriaal germanium die aan de buitenkant onderling waren verbonden door middel van fijne gouden draadjes. Op 6 februari 1959 diende Texas Instruments bij het Amerikaanse Patent Office een patentaanvraag in voor een ‘Miniaturized Electronic Circuit' en in maart werd de uitvinding op de jaarbeurs van het instituut voor radio-ingenieurs in New York aan het publiek gepresenteerd. In maart 1960 werd het eerste commerciële exemplaar Type 502 Binary Flip-Flop voor een prijs van 450 dollar per stuk op de markt gebracht, maar de verbinding van de componenten door middel van gouden draadjes bleek echter geen praktische productietechniek te zijn en de verkoop van de schakelaars was dan ook niet succesvol. Een ander type microchip van het halfgeleidermateriaal silicium werd vrijwel gelijktijdig uitgevonden door Robert Noyce van Fairchild Semiconductor die in 1961 door het Amerikaanse Patent Office het eerste patent kreeg toegewezen terwijl Jack Kilby, ondanks een eerdere aanvraag, pas in 1964 een patent kreeg toegewezen. In 2000 kreeg Jack Kilby de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de geïntegreerde schakeling. Mede-uitvinder Robert Noyce (1927-1990) was toen al overleden.
Kennislink: Chips maken >
Wiki: Geïntegreerde schakeling >
Nobelprijs: laureaten 2000 (Engelstalig) >
YouTube: 50th Anniversary >
Tijdlijn het digitale tijdperk >
De eerste Nederlandse commerciële computer
In 1958 wordt door het Nederlandse bedrijf N.V. Electrologica de eerste commerciële computer afgeleverd.
De computeractiviteiten van het Mathematisch Centrum Amsterdam werden vanaf 1956 op commerciële basis voorgezet door het nieuw opgerichte bedrijf N.V. Electrologica dat onder leiding stond van de computerpioniers van het Mathematisch Centrum Jan Loopstra en Carel Scholten. Edsger Dijkstra werd door het Mathematisch Centrum voor een dag per week gedetacheerd bij Electrologica. Loopstra, Scholten en Dijkstra ontwikkelden de uiterst succesvolle computer Electrologica X1 die in 1958 op de markt kwam en waarvan wereldwijd meer dan 30 exemplaren werden verkocht. Edsger Dijkstra en Jan Zonneveld schreven de eerste bruikbare ALGOL60 compiler ter wereld voor de X1 die de basis legde voor de latere computertalen C, C++ en Java. De X1 was de eerste computer op de markt waarin uitsluitend germanium transistors werden toegepast. Het geheugen bestond volledig uit magnetisch kerngeheugen en was maximaal 32768 woorden groot, waarvan 8192 woorden RAM-geheugen. De X1 van Electrologica had met 8 K twee keer zoveel geheugen als de IBM 1401 die bij de Poscheque- en Girodienst in gebruik was. De X1 kon 2000 vermenigvuldigingen of 15.000 optellingen of aftrekkingen per seconde uitvoeren. Het mathematisch centrum Amster- dam was een van de eerste klanten die in 1959 voor 700.000 gulden een X1 kocht. In 1962 kocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een exemplaar. De X1 werd in 1965 opgevolgd door de succesvolle X8, maar in 1968 hield Electrologica op te bestaan en werd het bedrijf opgekocht en geïntegreerd in het Philips-concern.
Stichting Electrologica >
Tijdlijn het digitale tijdperk >
AT&T ontwikkelt het eerste modem
In 1958 ontwikkelt Bell Labs, het onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse telefoonbedrijf AT&T, het eerste modem.
Eind jaren vijftig nam de ontwikkeling van digitale computersystemen een grote vlucht, maar een manco was dat digitale data niet via een analoge telefoonlijn verstuurd konden worden. Voor dit doel werd het modem ontwikkeld dat digitale data omzet in een analoog signaal dat vervolgens door een analoge telefoonlijn verstuurd kan worden. Het eerste commerciële modem van AT&T type 103A dat in 1962 op de markt kwam was een akoestisch gekoppeld modem waarbij de hoorn van het telefoontoestel in het Novation CAT koppelapparaat moest worden gelegd om de signaaloverdracht mogelijk te maken. Type 103A kon met een snelheid van 300 bits per seconde tegelijkertijd digitale data uploaden en downloaden.
AT&T introduceert het eerste modem >
The Modem: 50 years old this year >
Tijdlijn het digitale tijdperk >
Parlement & Politiek
Op 11 december 1958 valt het vierde Kabinet-Drees (1956-1958) waardoor er een einde komt aan veertien jaar rooms-rode samenwerking.
Het Kabinet-Drees IV viel omdat minister Hofs- tra van de PvdA (Partij van de Arbeid) zich niet kon verenigen met een amendement van de KVP (Katholieke Volkspartij) om enkele belas- tingen niet voor twee jaar maar slechts met een jaar te verlengen.
Parlement: dr. W. Drees >
Parlement: het vierde Kabinet-Drees >
Parlement: kabinetscrisis 1958 >
Parlement: periode Rooms-Rood >
VPRO: Drees en de PvdA >
VPRO: Drees en Indonesië >
Biografisch Woordenboek: Drees >
Het eerste videospel
In 1958 bouwt de Amerikaanse natuurkundige William Higinbotham het eerste videospel ‘Tennis voor twee'.
William Higinbotham (1910-1994) was hoofd van de instrumentenafdeling van Brookhaven National Laboratory toen hij voor een opendag van het laboratorium op 18 oktober 1958 het spel ‘Tennis voor twee' ontwierp dat op een oscilloscoop met twee primitieve handschake- laars gespeeld kon worden met als doel om mensen te vermaken en om het publiek te laten zien dat wetenschappelijke experimenten midden in de samenleving staan en een maatschappelijk nut dienden. Het spel trok zoveel aandacht dat mensen in lange rijen stonden te wachten om een keer te mogen spelen. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het spel in 2008 werd door een team van BNL een kopie gebouwd op basis van de originele blue prints van Higinbotham.
Brookhaven National Lab: Tennis for Two >
You Tube: First Videogame >
Tijdlijn het digitale tijdperk >
Moederdag
Het ministerie van Landbouw en visserij maakte in 1958 de voorlichtingsfilm: Goed geborgen, minder zorgen met als motto: het huishouden dient ordelijk te zijn want alleen dan is er sprake van een prettig gezinsleven.
Emigratie
In de jaren vijftig van de twintigste eeuw emigreren mensen massaal naar landen als Canada, Australië en Nieuw Zeeland.
Het slechte economische perspectief in de perio- de van de wederopbouw na de Tweede Wereld- oorlog (1940-1945) en een dreigende oorlog met de Sovjet-Unie was voor veel mensen een reden om uit Nederland te vertrekken. In 1958 vertrok de honderdduizendste emigrant naar Australië dat een tekort had aan arbeids- krachten in de landbouw en de metaalindustrie.
VPRO: Australië: integreren met hindernissen >
VPRO: emigratie naar Canada >
Beeld en geluid: Polygoonfilm over emigratie >
Nationaal Archief >