Gebeurtenissen 1956

Eerste Nederlandse journaal

 

 

5 januari 1956 - Het journaal, dat het eerste jaar nog geen presentator had, werd uitgezonden door de NTS. Pas een jaar later kwam er een journaallezer in beeld.

Het eerste journaal bevatte de volgende onderwerpen: interview met Max Euwe over zijn schaakpartij, een filmpje over een 81-jarige Amerikaanse die oliebronnen exploiteerde in haar achtertuin, een reportage over stakende vissers in Ijmuiden en een necrologie over de die dag overleden Franse comedienne Mistinguett.

In de begintijd werd het journaal maar drie maal per week uitgezonden, op dinsdag, donderdag en zaterdag. Op dat moment stonden er ruim 30.000 televisietoestellen in Nederland. Coen van Hoewijk was de eerste journaallezer, de eerste vrouwelijke presentator volgde in 1965.

Tot aan 1989 had het Journaal geen concurrentie, daarna werd ook het RTL Nieuws op de televisie uitgezonden.

 

 

 

 

 

NOVIB opgericht

 

23 maart 1956 - De Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand is opgericht. Prins Bernard werd de eerste voorzitter. Simon Jelsma, Johannes Hugenholtz en Jan Tinbergen waren betrokken bij de oprichting van de organisatie.

Naar aanleiding van de watersnoodramp in 1953 waren de mannen begonnen met het oprichten van een organisatie om bij te dragen aan ontwikkelingshulp. Het doel van de organisatie was onder andere het bestrijden van armoede, het verbeteren van onderwijs in arme landen en het verbeteren van de handel tussen rijke en arme landen.

De volledige naam van NOVIB veranderde in de loop van de tijd in Nederlandse Organisatie voor Internationale Betrekkingen en later in Nederlandse Organisatie voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking. Sinds 1994 heet het Oxfam NOVIB.

 

 

 

 

 

 

 

Eerste Eurovisiesongfestival

 

24 mei 1956 - Het eerste Eurovisiesongfestival vond plaats in Zwitserland, Lugano en was alleen nog op de radio te beluisteren. Gastland Zwitserland werd de eerste winnaar.

Het Eurovisiesongfestival werd gebaseerd op het Italiaanse Festival van San Remo en werd opgezet door de European Broadcasting Union. De eerste editie had slechts zeven deelnemers. 

Nadat Denemarken, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk gediskwalificeerd waren wegens het te laat aanmelden, deden alleen België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, West-Duitsland en gastland Zwitserland mee aan het eerste Eurovisiesongfestival.. 

Ieder land bracht twee juryleden mee die na het optreden samenkwamen en de winnaar bekend maakten, Lys Assia met het liedje “Refrain”. De jaren erna groeide het aantal deelnemers snel en werd het Eurovisiesongfestival ook op televisie uitgezonden.

 

 

 

 

 

 

Poznan protesten uitgelopen op bloedbad

 

 

28 juni 1956 - De protesten die gehouden werden in de Poolse stad Poznań begonnen aanvankelijk rustig, maar al snel ontaardden ze in heftige rellen en vielen er 74 doden.

De arbeiders van de Cegielski Stalinfabrieken waren de aanstichters van de protesten, die al snel gevolgd werden door het hele volk van Poznań. De aanleiding van de protesten was het strenge communistische bewind in Polen.

Eerst vielen de demonstranten een gevangenis binnen en bevrijdden alle gevangen en namen de wapens van de bewakers over. Vervolgens overvielen ze een radiostation en het hoofdkantoor van de geheime dienst, de UB.

De opstand die begon in Poznań sloeg al snel over naar andere steden in Polen, waardoor de regering in actie kwam. Om de opstandelingen de baas te kunnen, schoten regeringstroepen op de demonstranten. Officieel vielen er 74 doden en 1000 gewonden, maar vele bronnen meldden dat er veel meer doden waren gevallen.

 

 

 

 

 

Twee vliegtuigen gecrasht boven Grand Canyon

 

 

 

30 juni 1956 - Twee Amerikaanse vliegtuigen vlogen boven de Grand Canyon tegen elkaar waarbij alle 128 inzittenden van beide vliegtuigen om het leven kwamen.

De vliegtuigen waren beide afkomstig uit Los Angeles. Het ene toestel, een Douglas DC-7 was van United Airlines en het andere vliegtuig was van de vliegtuigmaatschappij Trans World Airlines. Aan boord waren 117 passagiers en in totaal 11 bemanningsleden.

Het United Airlines toestel was op weg naar Chicago en vloog ongeveer 500 kilometer per uur. Het andere toestel had dezelfde snelheid en was op weg naar Kansas City. De piloten werden nog niet begeleid door een luchtverkeersleiding en ze zagen elkaar te laat om elkaar te ontwijken. 

De oorzaak van het vliegtuigongeluk boven de Grand Canyon kon zijn dat er een dichte bewolking was en/of dat de ramen van de cockpit niet goed schoon waren.

 

 

 

 

 

Aanvaring tussen passagiersschepen Andrea Doria en Stockholm

 

 

25 juli 1956 - De aanvaring tussen de schepen werd veroorzaakt door met name een mistbank. De schepen dachten elkaar te ontlopen, maar door een mistbank konden ze elkaar niet meer ontwijken. De Andrea Doria was direct na de aanvaring ten dode opgeschreven.

De Andrea Doria was een luxe cruiseschip die sinds 1952 verantwoordelijk was voor de verbinding tussen Genua en New York. Op 17 juli 1956 werd begonnen aan de 101ste reis van de Andrea Doria. De Stockholm was vanuit New York onderweg naar Zweden.

De Andrea Doria kwam 240 kilometer voor de kust van New York terecht in een aantal mistbanken, maar men voer, iets rustiger, verder. Op de radar zag men een schip dichterbij komen en de gebruikelijke procedures werden op basis van de veronderstelling dat het schip een andere koers had, gevolgd.

Toen het schip dichterbij kwam werden berekeningen gemaakt en werd verondersteld dat de schepen elkaar wel zouden kunnen zien. Door een plotseling mistbank was dit niet het geval en kwamen de kapiteins ineens oog in oog met elkaar. Een botsing was onvermijdelijk. 

De Stockholm penetreerde de wand van de Andrea Doria en er ontstond een groot gat. Een aantal motoren raakten beschadigd, er stroomde water het schip binnen en een aantal hutten werden vernield.

Een aantal schepen kwamen hulp bieden en konden van de 1706 mensen aan boord 1662 redden. De anderen vielen ten prooi aan het water. De Stockholm was zwaar beschadigd, maar kon gered worden. De Andrea Doria zonk de volgende dag naar een diepte van 68 meter.

 

 

Dodelijke brand in kolenmijn in Marcinelle

 

 

8 augustus 1956 - Bij een brand in de kolenmijn Le Bois du Cazier, in het Belgische Marcinelle, kwamen 262 mijnwerkers om het leven. De meeste slachtoffers waren van Italiaanse afkomst.

De ramp vond ’s ochtend rond 08.00 uur plaats. Een van de mijnwerkers had een wagen te vroeg in de lift geplaatst, waardoor een andere wagen uit de lift viel. De wagen viel op een hoogspanningskabel, waarna er een brand uitbrak. De brand kon zich door het ventilatiesysteem snel uitbreiden over andere mijnschachten.

Pas in de middag kon men de mijn weer in. Er werden enkele overlevenden gevonden, maar een groot deel van de mijnwerkers was overleden. De mijnwerker die verantwoordelijk voor de ramp werd gehouden werd naar het buitenland gestuurd om zodoende zijn leven te 'sparen'.

Pas drie jaar na de ramp volgde het proces over de verantwoordelijkheid van de ramp. De enige die uiteindelijk werd veroordeeld was de directeur. Hij kreeg een voorwaardelijke straf van slechts 6 maanden en een geldboete.

Doordat er veel Italiaanse slachtoffers waren bij de ramp, besloot de Italiaanse regering het immigratiecontract met Belgie op te zeggen.

 

 

 

Lake Pontchartrain Causeway geopend

 

30 augustus 1956 - De Lake Pontchartain Causeway werd met een lengte van 38422 meter de langste brug ter wereld werd.

De brug over Lake Pontchartain verbindde de voorstad van New Orleans, Metairle met Covington en had een spanwijdte van 17 meter. De brug rust op ruim 9000 betonnen pijlers. Middels een opening in de Lake Pontchartain Causeway heeft ook het scheepsverkeer de mogelijk om doorgelaten te worden.

Al vroeg in de 19e eeuw waren er plannen om een brug te bouwen, maar dankzij een veerdienst duurde het tot medio 20e eeuw alvorens er alsnog een brug werd gebouwd.

De totale kosten van de bouw van de Lake Pontchartain Causeway kwamen uit op meer dan $ 30 miljoen. Middels het heffen van tol konden deze kosten worden terugverdiend. In mei 1969 werd een parallel brug geopend met twee extra rijbanen.

 

 

 

 

 

 

Hongaarse opstand ten einde

 

 

 

4 november 1956 - Na dertien dagen werden de opstanden in de Hongaarse hoofdstad door de Sovjettroepen bloedig ten einde gebracht.

Studenten organiseerden op 23 oktober 1956 een demonstratie om hun steun te betuigen aan de Poolse hervormer Gomulka. Veel studenten en arbeiders sloten zich aan bij de demonstratie. Er werd opgeroepen tot vrije verkiezingen en een einde aan de Russische macht op Hongarije.

Ongeveer 200.000 mensen deden mee aan de opstanden tegen de communistische overheersing in Oost-Europa. De mensen verwijderden symbolen van gebouwen, die de macht van de Russen erkende en men haalde het standbeeld van Stalin onderuit, dat in het centrum van Boedapest stond. 

Nadat de Hongaarse partijleider Erno Gero een radiotoespraak had gehouden, sloegen de opstanden om in een revolutie. De Russen besloten in te grijpen. Boedapest werd ingesloten door tanks de Sovjettroepen zetten de aanval in op het volk. Duizenden kwamen hierbij om het leven. De westelijke landen besloten om niet in te grijpen.

 

 

 

Suezcrisis ten einde

 

 

5 november 1956 - De Suezcrisis, de oorlog tussen Egypte en Israël, duurde zes dagen. Israël werd gesteund door de Britten en de Fransen. Tijdens de korte oorlog kwamen 1600 Egyptenaren om het leven.

De aanleiding van de crisis was het feit dat president Nasser van Egypte het Suezkanaal nationaliseerde. Het kanaal was gedeeltelijk in het bezig van een Frans-Engelse firma. Daarnaast blokkeerde Nasser de scheepvaart van Israëli door het kanaal.

Israël viel naar aanleiding daarvan op 29 oktober het Egyptische gebied Sinai en de Gazastrook binnen. Israël had samen met Frankrijk en Engeland in het geheim een ultimatum gesteld voor het teruggeven van het Suezkanaal. Toen Egypte niet akkoord wilde gaan, verklaarden de Fransen en de Engelsen de oorlog aan Egypte.

Met name de Egyptische havenstad Port Said werd gebombardeerd. Nasser liet vervolgens 40 schepen in het kanaal zinken zodat deze geblokkeerd was. Na enkele dagen hadden de Fransen en de Engelsen een groot gedeelte van het kanaal weten te veroveren.

Op aandringen van de Amerikaanse president Eisenhower enerzijds en de Russen, die Egypte steunden, anderzijds werd een staakt het vuren ingelast. De Verenigde Naties kwam vervolgens tussenbeide om de vrede te handhaven.

 

 

 

De eerste autoloze zondag

 

 

25 november 1956 - De eerste reeks autoloze zondagen vond plaats na de Suez-crisis en de Hongaarse Opstand. Niet alleen was de olie-toevoer verstoord, maar er was een grote angst voor vijandelijkheden tussen de NAVO en de Sovjet-Unie. 
 

Om deze reden werd de eerste autoloze zondag afgekondigd. Uiteindelijk zou het een reeks van zondagen zijn tot 20 januari 1957. Alleen mensen met een speciale ontheffing mochten op deze dagen gebruik maken van de auto, zoals politie en ambulances. 

Ten tijde van de oliecrisis in 1973 werd er onder leiding van den Uyl een tweede reeks autoloze zondagen afgekondigd. Nadat Nederland namelijk in de Jom Kippoeroorlog de zijde van Israël koos, draaiden een paar Arabische olieproducerende landen de kraan naar Nederland dicht. 

Het bleek echter dat het olieverbruik door de autoloze zondagen niet afnam, men ging eenvoudig op zaterdag meer autorijden. De Nederlandse bevolking zag de zondagen niet als onaangenaam, koetsen werden weer opgepoetst en fietsers en rolschaatsers namen bezit van de wegen. 

 

 

 

 

Vrouwen tot 1956 handelingsonbekwaam

 

 

Op 14 juni 1956 werd de 'Wet handelingsonbekwaamheid' afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten werken, een bankrekening openen en zonder toestemming van manlief op reis.

Tot 1956 moesten getrouwde vrouwen hun man om geld en toestemming vragen als ze bijvoorbeeld kleding of apparaten wilden kopen. Ook konden ze geen verzekeringen afsluiten of geld van de bank halen. Vrouwen waren 'handelingsonbekwaam', zoals dat indertijd werd genoemd. Feministen uit die tijd waren fel tegen: mannen en vrouwen hoorden gelijke rechten te hebben.

Alleen voor de dagelijkse boodschappen kreeg de vrouw huishoudgeld en de goedkeuring van de echtgenoot. Want, zo omschreef het tijdschrift Vrij Nederland in 1949, 'de man kan moeilijk de hele dag thuis blijven om bakker en melkboer te betalen. Hij heeft wel wat beters te doen.'

Een nog altijd verbolgen Rie Stroek (79) vertelt hoe ze indertijd geen giro mocht inwisselen: 'Was ik eindelijk aan de beurt na een uur wachten, zegt die man "waar is uw machtiging?" Woedend was ik.' Bij de slager om de hoek heeft ze vervolgens een briefje gevraagd en zelf een machtiging geschreven. 'Ik ben bij een ander loket gaan staan en heb mijn geld toch gekregen', lacht ze, nog altijd trots op haar ongehoorzaamheid.

De feministen hadden ook moeite met een andere wet uit 1924. Kerkelijke partijen hadden toen bepaald dat vrouwen op de dag van hun huwelijk werden ontslagen uit overheidsfuncties. Zodoende konden ze een toegewijd echtgenote, moeder en huisvrouw zijn.

Uiteindelijk zorgde het alleenstaande PvdA-kamerlid Conny Tendeloo, vanwege haar ongehuwde status een 'onvolkomen mens' genoemd, op 14 juni 1956 voor de afschaffing van beide wetten. Wel bleef nog tot 1971 in het wetboek staan dat de man het 'hoofd van de echtvereniging' was en de vrouw aan hem 'gehoorzaamheid was verschuldigd'.

 

 

Campagne KVP tegen PVDA in 1956

 

 

'Een heftige, verbitterde strijd' schreef het Algemeen Handelsblad over de verkiezingsstrijd van 1956 waarbij de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Partij van de Arbeid (PvdA) elkaar bevochten. Hoewel de katholieken en de sociaal-democraten al tien jaar een kabinet vormden, gooiden ze nu met modder naar elkaar. Het conflict begon in 1952, toen PvdA voor het eerst meer stemmen kreeg dan KVP. De media typeerden die verkiezingsuitslag, die voor het eerst live op de televisie te volgen was, als een politieke aardverschuiving.

Daarom startte de KVP al in de zomer van 1955 haar campagne met de provocerende leus: O '56. De 'O' stond voor overwinning. Op een zondag deelden campagnevoerders pamfletten uit met brandende kerken. 'Als de rode haan victorie kraait' luidde de tekst: kijk wat er gebeurt als de socialisten winnen! De katholieke achterban hielp ook een handje mee: bij PvdA-congressen in Limburg en Brabant gooiden KVP-relschoppers stinkbommen en saboteerden ze geluidskabels. Uiteindelijk wonnen zowel KVP als PvdA zetels, maar de sociaal-democraten bleven de grootste.

 

 

 

Communistenjacht in Nederland door Hongaarse opstand

 

 

Op 23 oktober 1956 brak in Hongarije een opstand uit tegen de communistische regering. Toen die door Russische tanks werd onderdrukt, vloog ook in Nederland de vlam in de pan. Nederlandse communisten kregen het zwaar te verduren.

Hongarije was in 1956 een communistisch land en stond onder invloed van de Sovjet-Unie. Onenigheid over de politieke toekomst van het land leidde op 23 oktober tot een gewapende opstand tegen de communistische regering. Die riep de Sovjet-Unie te hulp, waarna Russische tanks vanaf 4 november de opstand de kop indrukten.

In Nederland leidde dit tot heftige emoties. Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 was er in de wereld een 'Koude Oorlog' aan de gang tussen communistische en kapitalistische landen. Echt oorlog was het niet, maar iedereen hield zijn hart vast als de belangrijkste landen met atoomwapens, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, hun spierballen lieten zien.

Nederlandse communisten waren tot dan toe buiten schot gebleven. In Nederland waren communisten niet altijd geliefd, maar wel gerespecteerd vanwege hun rol in het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Dat sloeg om toen er tanks in Hongarije door de straten rolden. Ineens werden de communisten gehaat vanwege hun steun aan de Russen.

Bij communisten thuis werden de ruiten ingegooid. Sommige communisten werden in elkaar geschopt en bij het hoofdkantoor van de communistische partij, de CPN, was drie dagen lang een belegering gaande van woedende jongeren. Vanaf dat moment konden de communisten geen goed meer doen. De Koude Oorlog was nu ook in Nederland echt begonnen.

 

 

 

 

Sluiting van de 90 kilometer lange dijk van Oostelijk Flevoland om 9 over een op 13 september 1956

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- De Luchthaven Rotterdam krijgt gestalte. Op 1 oktober 1956 zal de burgemeester van Rotterdam, dr. G.E. van Walsum, hetr vliegveld officieel openen als ÔLuchthaven RotterdamÕ

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste autoloze zondag

25 november 1956

Als gevolg van een olie crisis

55 JAAR GELEDEN - Als gevolg van internationale spanningen werd de olie aanvoer vanuit het Midden Oosten ernstig verstoord. Als gevolg hiervan werden er in Nederland en België autoloze zondagen ingesteld. Het zondagsverbod duurde van 25 november 1956 tot en met 20 januari 1957. Slechts met een speciale ontheffing (politie, ambulance, etc) mocht er gereden worden.

Als gevolge van de oliecrisis in 1973 (men dacht dat de olievoorraden al snel zouden opraken), volgt er in 1974 een tweede serie autoloze zondagen. De zondagen leveren echter niet de gewenste besparingen. Op de zaterdagen is het nu juist extra druk op de wegen.

 

 

Drooglegging van Flevoland

13 september 1956

Laatste gat in de dijk gedicht

55 JAAR GELEDEN - Koningin Juliana dicht op 13 september 1956 het laatste stuk van de dijk rond oostelijk Flevoland. Een half jaar later is de polder drooggepompt en is Nederland 54.000 ha land groter.

In 1968 wordt ook het andere deel van Flevoland drooggelegd. Dit gebied beslaat zo'n 43.000 ha.

 

 

Het Eurovisie Songfestival

24 mei 1956

Voor de eerste keer

55 JAAR GELEDEN - Op 24 mei 1956 wordt voor de allereerste keer het Eurovisie Songfestival gehouden. Deze eerste keer doen slechts zeven landen mee. Tegenwoordig zijn er voorrondes nodig om alle deelnemende landen een kans te kunnen bieden.

 

 

Onafhankelijkheid van Marokko

2 maart 1956

 

55 JAAR GELEDEN - In 1956 wordt het Noord-Afrikaanse land Marokko onafhankelijk van Frankrijk.

Rabat is de de hoofdstad van Marokko. Andere bekende steden zijn o.a. Casablanca, Fez, Marrakesh en Tanger. 

 

 

Biljetten van een gulden

16 januari 1956

worden afgeschaft

55 JAAR GELEDEN - In Nederland worden in 1956 de bankbiljetten van één gulden uit de roulatie genomen. 

De biljetten worden vervangen door de één gulden munt.

 

 

 

De eerste computer met een harde schijf.

 

In 1956 brengt het Amerikaanse computer- bedrijf IBM het computersysteem RAMAC 305, de eerste commerciële computer met een harde schijf op de markt.

 

Innovatief aan de IBM 305 RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control) was het door Reynold Johnson (1906-1998) en zijn team ontwikkelde IBM 350 schijfopslagsysteem. De unit had de omvang van een tweedeurs- koelkast met daarin 50 rondraaiende harde aluminium harde schijven die bedekt waren met magnetisch ijzeroxide waarop vijf miljoen bytes (5 megabyte) aan informatie kon worden opgeslagen (ter vergelijking: de gemiddelde grootte van een liedje dat gecomprimeerd is tot het Mp3-formaat is ongeveer 3,5 megabyte). Uniek aan het nieuwe schijfopslagsysteem was dat de informatie willekeurig (random) toegan- kelijk was in tegenstelling tot de in die tijd gangbare magnetische tapes die naar de juiste positie moesten worden gespoeld om over de gewenste data te kunnen beschikken.

 

Wiki: IBM 305 >
IBM: 350 Disk Storage Unit >
Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste universele transistorcomputer

In april 1956 wordt in de Verenigde Staten op het MIT Lincoln Laboratory in Cambridge, Massachusetts de TX-O, de eerste universele transistorcomputer voor algemeen gebruik operationeel.

De ontwikkeling van de experimentele, universele computer TX-O Zeroth Transistorized Computer op het MIT Lincoln Laboratory had twee doelen: het testen van transistorcircuits ter vervanging van elektronenbuizen en het testen van magnetisch kerngeheugen. De TX-0 uit 1956 was de eerste universele computer voor algemeen gebruik waarin elektronenbuizen geheel werden vervangen door transistors die sneller, betrouwbaarder, minder ruimte innamen en minder energie verbruikten dan elektronen- buizen. Om de transistors gemakkelijk te kunnen vervangen, plaatsten de ontwerpers elk transistorcircuit in een glazen buisje vergelijkbaar met een elektronenbuis. In juli 1958 verhuisde de TX-0 naar het MIT Research Laboratory of Electronics waar de computer tot in het midden van de jaren zestig in gebruik bleef voor het ontwikkelen en testen van innovatieve computerprogramma's waaronder experimenten met driedimensionale grafische beelden en een vroege vorm van het spel Pac-man waarin een muis in een doolhof een stukje kaas moest zien te vinden. Een van de eerste volledig met transistors uitgeruste commerciële computers waren de Nederlandse Electrologica X1 uit 1958 en de IBM 1401 uit 1959.

Computer History Museum > 
Wiki: TX-0 >
YouTube >
Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

De eerste professionele videotaperecorder

In april 1956 introduceert het Amerikaanse bedrijf Ampex de VRX-1000, de eerste professionele videotaperecorder met roterende koppen en 2 inch Quadruplex videotapes.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werden televisieprogramma's live uitgezonden omdat er nog geen bruikbare oplossing bestond voor het op grote schaal opnemen van televisieprogramma's. Als in New York om acht uur 's avonds een live-uitzending van het journaal de lucht inging, was het in Los Angeles drie uur vroeger en nog lang geen tijd voor het journaal. De enige oplossing voor dit probleem was om hetzelfde journaal twee keer live uit te zenden op verschillende tijdstippen. Op 14 april 1956 introduceerde Ampex op de conventie van de National Association of Radio and Television Broadcasters de eerste bruikbare professionele videotaperecorder de Ampex VRX-1000 met 2 inch Quadruplex videotapes. De Ampex VRX-1000 werd later herdoopt tot de Ampex Mark IV. De Amerikaanse televisiezender CBS zette op 30 november 1956 voor de eerste keer een Ampex Mark IV in toen een rechtstreekse nieuwsuitzending van de ‘Douglas Edwards and the News' in New York op band werd opgenomen die drie uur later aan de westkust werd afgespeeld. De eerste videotaperecorders voor consumenten kwamen in de jaren zeventig op de markt (zie 1976).

Wiki: Quadruplex videotape > 
YouTube: Close-up of the Ampex VPR 3 >
Tijdlijn het digitale tijdperk >

 

Pakistan wordt een zelfstandige republiek

In 1956 wordt Pakistan een zelfstandige repu- bliek.

Op 15 augustus 1947 werd het voormalige Brits-Indië opgesplitst in het hindoeïstische India en islamitische noordwestelijk deel Pakistan. Beide landen bleven als onafhankelijke gebieden deel uitmaken van het Britse Gemenebest. In 1950 werd India een zelfstandige republiek in 1956 gevolgd door Pakistan dat zichzelf tot de eerste islamitische republiek ter wereld uitriep. De scheiding van Brits-Indië in het hindoeïstische India en de moslimstaat Pakistan leidde tot een van de grootste volkverhuizingen van de twintigste eeuw waarbij honderdduizenden slachtoffers vielen.

Wiki: India >
Wiki: Pakistan >
Mibuza: India >
Mibuza: Pakistan >

 

Het weer in 1956

De winter van 1955/1956 was bijzonder koud en staat op de 6e plaats van koude winters sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901. Februari 1956 was met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van -6.4 °C de koudste wintermaand van de twintigste eeuw. Op 14 fe- bruari 1956 werd er een Elfstedentocht gereden en op 16 februari 1956 werd het in Uithuizer- meeden -26,8 °C. De laagste minimumtempera- tuur ooit in Nederland gemeten was op 27 januari 1942 toen het in Winterswijk maar liefst -27.4 °C vroor. De zomer van 1956 was de tweede koudste zomer van de twintigste eeuw met een gemiddelde temperatuur van 14.4 °C en slechts 427.9 uren zon. De koudste zomer van de twintigste eeuw was 1907 met een gemiddelde temperatuur van 14.3 °C.

KNMI >

 

Parlement & Politiek

De PvdA (Partij van de Arbeid) van premier Drees wint nipt de verkiezingen van 1956. Moei- zame onderhandelingen leiden in oktober 1956 tot het vierde Kabinet-Drees.

Het vierde Kabinet-Drees (1956-1958) bestond uit ministers van de PvdA, de KVP (Katholieke Volkspartij), de ARP (Anti Revolutionaire Partij) en de CHU (Christelijk Historische Unie). Minister-president Drees kwam uit de PvdA. Marga Klompé van de KVP werd minister op het departement Maatschappelijk Werk en was daarmee de eerste vrouwelijke minister van Nederland.

Parlement: dr. W. Drees >
Parlement: verkiezingen van 1956 >
Parlement: het vierde Kabinet-Drees >
Parlement: periode Rooms-Rood >
VPRO Geschiedenis: Drees en de PvdA >
VPRO Geschiedenis: Drees en Indonesië >
Biografisch Woordenboek: Drees >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb