Gebeurtenissen 1952

Einde aan gecontroleerde voedseldistributie

 

 

 

 

14 januari 1952 - Het laatste artikel dat nog met de bon betaald kon worden was koffie. De gecontroleerde voedseldistributie werd in 1939 in de mobilisatietijd ingesteld.

Het doel van de gecontroleerde voedseldistributie was om ervoor te zorgen dat het schaarsere voedsel zo goed en eerlijk mogelijk onder de bevolking verdeeld werd. Iedere Nederlander kreeg in dat jaar een distributiestamkaart waarmee hij bij de gemeentelijke distributiediensten bonnen kon krijgen. Suiker was het eerste product dat op een gegeven moment alleen nog maar met bonnen te verkrijgen was. 

De kaarten waren strikt persoonlijk en werden daarom ook veel vervalst. In de krant werden de tijden gemeld waarop men een bepaald product kon kopen met de bonnen. Hierdoor stonden er urenlange rijen voor de winkels.

 

Amsterdam-Rijnkanaal geopend

 

21 mei 1952 - Het Amsterdam-Rijnkanaal werd gegraven zodat de Amsterdamse haven met het Duitse Ruhrgebied verbonden kon worden en de vaartijd aanzienlijk verkort kon worden.

In 1931 werd er wettelijk vastgelegd dat er een kanaal moest komen tussen Amsterdam en Tiel. Het in 1892 in gebruik genomen Merwedekanaal kon niet meer voldoen aan de eisen en er werd een langer, breder en dieper kanaal verlangd.

Mede door de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog liep de aanleg vertraging op, maar na de oorlog kon er begonnen worden met de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het noordelijke gedeelte van het Merwedekanaal ging op in het nieuwe kanaal, maar tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede moest een volledig nieuwe doorgang gegraven worden.

 

Madurodam geopend door prinses Beatrix

 

 

 

 

 

 

 

2 juli 1952 - Het attractiepark, oorlogsmonument en charitatieve stichting werd geopend door de eerste burgemeester van de stad, prinses Beatrix.

Madurodam was een gezamenlijk initiatief van mevrouw Boon-van der Starp en de heer en mevrouw Maduro. Mevrouw Boon zocht naar een manier om extra financiële steun te krijgen voor studenten met tuberculose, terwijl de familie Maduro uit Curacao een monument wilde voor hun, in een concentratiekamp, overleden zoon.

De stad werd geïnspireerd op het Engelse Beaconsfield en er werden diverse grote bedrijven benaderd voor financiële steun. Ook de gemeente Den Haag was enthousiast en stelde grond beschikbaar, waar de miniatuurstad opgebouwd werd. 

Ook het koningshuis bleek enthousiast te zijn. Koningin Juliana keurde het verzoek goed om de 14-jarige Beatrix de rol van de eerste burgemeester van de miniatuurstad te vervullen.

Tegenwoordig is Madurodam één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland.

 

De Lynmouth overstroming

 15 augustus 1952 - Het dorpje Lynmouth in Engeland werd verrast door enorme regenval en werd daardoor volledig overspoeld. Hierdoor stierven er 34 mensen en raakten er honderden mensen dakloos.

Het Engelse dorpje Lynmouth werd getroffen door een tropische storm die voor 229 mm regen zorgde in minder dan 24 uur. De rivier de Lyn die door het plaatsje liep, trad volledig uit haar oevers. Enkele gasten van een hotel moesten noodgedwongen naar de derde verdieping vluchten omdat de vloed zo snel kwam opzetten.

In totaal werden er 100 gebouwen en 29 bruggen verwoest. Ook werden tientallen auto's mee naar zee gesleurd door het water. Na de ramp werd het dorpje volledig herbouwd en werd de rivier de Lyn om het dorpje heengeleid.

 

Botsing tussen drie treinen eist 112 levens bij London

 

                                                                           

 

 8 oktober 1952 - Nadat een slaaptrein op volle snelheid op een stilstaande passagierstrein gebotst was, knalde er nog een exprestrein op. Het drama koste aan maar liefst 112 mensen het leven en 340 raakten gewond.

De lokale passagierstrein van Tring naar Euston in London stond om onbekende reden nog op het station, terwijl de volgende trein uit Perth in Schotland het station binnenreed. Door onverklaarbare oorzaak botste deze met volle snelheid achter op de passagierstrein. 

Slechts enkele seconden na deze rampzalige botsing, botste ook de exprestrein uit Euston met 80 km/u op de al ontstane ravage. Alle zes spoorlijnen van het Harrow & Wealdstone station werden geblokkeerd. 

Het reddingswerk nam uren in beslag, vanuit maar liefst drie treinen moesten slachtoffers gered worden. De oorzaak van de ramp, waarbij 112 mensen om het leven kwamen, kon nooit achterhaald worden.

 

Donald Duck uitgegeven in Nederland

 

25 oktober 1952 - Het eerste exemplaar van het weekblad Donald Duck in Nederland werd uitgebracht door de Geillustreerde Pers. Het was een bijlage van het vrouwenblad Margriet.

Donald Duck was in andere landen in Europa al een weekblad of een maandblad. Landen zoals Denemarken, Duitsland en Italie waren al bekend met Donald Duck en andere Disney figuren. 

Het eerste nummer werd bij ieder huishouden in de brievenbus gegooid. De helft van het 24-pagina tellende blad was in kleur, de andere helft was zwart-wit. De uitgave bevatte een verhaal van Donald Duck als brandweerman. 

De abonnees van Margriet konden lid worden voor 15 cent per week.

 

 

De eerste waterstofbom tot ontploffing gebracht

 

 

 

 

 

 

16 november 1952 - Op de Marshalleilanden werd voor het eerst een waterstofbom tot ontploffing gebracht. De waterstofbom was evenals de eerder uitgevonden atoombom allesvernietigend.

De waterstofbom veroorzaakte een vuurbal met een doorsnede van 5 kilometer en de effecten waren veel erger dan de Amerikaanse uitvinders hadden verwacht. 

De H bom (H is de scheikundige afkorting voor waterstof) is een atoombom waarbij door de versmelting van de kern van Waterstofkernen, Helium (He) energie vrijkomt. Zo komt er een hele hoge temperatuur vrij die de ontploffing veroorzaakt (35 miljoen graden) met een Plutionumbom als ontsteker. De reactieformule is 2H + 2H = 2He + neutron + 3,5 MeV.

 

 

Smog in Londen eist duizenden levens

 

 

 

 

9 december 1952 - De zeer dichte smog die sinds 4 december 1952 boven Londen hing, loste op toen de wind toenam. De smog kostte aan meer dan 4000 mensen het leven.

De smog was veroorzaakt door het vele stoken van kolen en een hoge luchtvochtigheid gepaard met nauwelijks wind. De smog zorgde ervoor dat men nauwelijks nog zicht had. De smog vond ook zijn weg binnen in de gebouwen en het vervoer werd vrijwel volledig stilgelegd. Ook werden nabijgelegen vliegvelden gesloten. 

Het aantal doden ten tijde van de smog lag vele malen hoger dan op normale dagen. Mensen met long- of hartziekten stierven en in de dagen dat de smog het ergste was, op 8 en 9 december, stierven er tot negen meer mensen dan normaal. De meeste mensen stierven door het inademen van de giftige stoffen in de lucht.

Toen de wind opstak verdween de smog vrij snel, maar ook in de maanden erna overleden er meer mensen aan long- en hartziekten dan normaal. De smogramp in Londen was de directe aanleiding voor de introductie van de eerste Clean Air Act in 1956.

 

Toestel United Air Force verongelukt nabij Moses Lake

 

 

 

 

 

20 december 1952 - Een Globemaster II van de United Air Force stortte neer direct na de start. Aan boord waren oorlogsveteranen die tijdens de oorlog in Korea hadden gevochten.

De inzittenden van het vliegtuig hadden hun plek via een loting bemachtigd. De soldaten mochten voor de feestdagen naar huis. In totaal waren er 105 soldaten en 10 bemanningsleden aan boord van de Globemaster II.

Het vliegtuig steeg op vanaf Larson Air Field, vlakbij Moses Lake, steeg op naar ongeveer 100 meter en vervolgens stortte het ter aarde. De overlevenden konden snel naar het dichtbij gelegen ziekenhuis gebracht. 

Bij de vliegtuigramp in Moses Lake kwamen 87 mensen om het leven, wat op dat moment het hoogste aantal bij een vliegtuigongeluk ooit was. Een jaar later werd dit aantal door een vliegtuigongeluk in Tokio, met hetzelfde type toestel, overtroffen.

 

 

 

 

 

Emigranten in  Australie hadden het moeilijk

 

 

Na wekenlange bootreizen ontdekten veel Nederlandse emigranten bij aankomst in Australië dat er helemaal geen banen of huizen waren. Ze werden ondergebracht in omgebouwde legerkampen en moesten zelf op zoek naar werk.

 

Er stonden soldaten bij de hekken, als bij een concentratiekamp', beschreef de 12-jarige Rudy de aankomst in opvangkamp Bonegilla in 1952.

 

Bonegilla, nabij Melbourne, was het grootste opvangkamp. Gezinnen woonden in kleine cabines, soms jarenlang. Ze deelden smerig sanitair met het hele kamp. In de winter was het koud en modderig, in de zomer bloedheet. Veel privacy was er niet. De gebouwen stonden zo dicht op elkaar dat zelfs de liefdesgeluiden van de buren hoorbaar waren.

 

Per megafoon werden kerkdiensten en kantinetijden aangekondigd. Mannen en vrouwen aten gescheiden. Ze vonden het vreemde eten, schapenvlees en kool, maar smerig.

 

Werk was lastig te vinden. Mannen werkten vaak ver van het kamp en woonden gescheiden van hun gezin. Sommigen hadden verschillende banen tegelijk, als timmerman, aardappelsjouwer, fruitplukker of mijnwerker, om geld te sparen voor een stuk grond en een eigen huis.

 

Veel vrouwen waren eenzaam en ongelukkig, ze misten 'Hollandsche gezelligheid' en hun familie. Voor kinderen was de emigratie vaak wel een groot avontuur. Een meisje beschreef in haar dagboek enthousiast koala's die eucalyptusbomen kaal aten, veelkleurige slangen en haaienvinnen in de zee.

 

Ze besefte wel dat haar ouders het niet makkelijk hadden: 'Vader werkt dag en nacht als papierprikker en schilder en moeder snapt niets van de taal.' De een paste zich sneller aan dan de ander. Eenderde van de Nederlanders keerde teleurgesteld terug naar Nederland.

 

Efteling

 

 

 

 

 

De Efteling werd in 1952 geopend met het Sprookjesbos. Het bos is ontwikkeld door Anton Pieck.

 

 

 

 

 

 

Kernproef

 

 

 

Archieffoto van de enorme angstaanjagende 'paddestoelwolk' boven het Atol Eniwetok in de Stille Oceaan, tijdens de Amerikaanse kernproef in 1952. Tien minuten na de ontploffing was de vuurbal tot een hoogte van ruim 37km gestegen

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste Nedelandse computer

 

 

De ARRA-rekenmachine in het Mathematisch Centrum te Amsterdam, de eerste in Nederland gemaakte computer, juni 1952

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb