Gebeurtenissen 1959

Fidel Castro aan de macht in Cuba

 

 

2 januari 1959 - President Batista van Cuba vluchtte voor het rebellenleger onder leiding van Fidel Castro. Hij zou later de macht over het land overnemen.

In 1955 was Fidel Castro na strafvermindering vertrokken naar Mexico. Daar leidde hij samen met zijn broer Raul en medicijnenstudent Che Guevarra een groep guerrillastrijders op.

Hij kocht de jacht Granna waarmee hij in november 1956 met 82 strijders vertrok richting Cuba. Doordat de boot later aankwam dan gepland en de guerrillastrijders werden verraden doken ze onder in de Cubaanse bergen.

Door onder andere een publicatie in een Amerikaans dagblad nam de steun van het volk toe en uiteindelijk kwam Castro aan de macht.

 

 

 

 

 

 

Passagiersschip Hans Hedtoft tegen ijsberg gevaren

 

 

 

30 januari 1959 - Op de terugreis van Groenland naar Denemarken is het passagiersschip Hans Hedtoft tegen een ijsberg gevaren. Ondanks snelle acties naar aanleiding van het noodsignaal zijn alle 95 mensen aan boord verdronken.

Het was de eerste reis van het passagiersschip, die een verbinding legde tussen Denemarken en Groenland. Het schip was speciaal ontwikkeld voor barre weersomstandigheden, zoals die in de winter bij Groenland voorkomen. Het schip had een dubbele bodem, enkele waterdichte schotten en was op bepaalde plekken verstevigd.

Het schip was goed aangekomen vanuit Denemarken en op 29 januari begon het schip aan de terugreis. Er waren 55 passagiers en 40 bemanningsleden aanwezig. Ondanks dat het schip in een zware storm terechtkwam, kon het gewoon doorvaren. Vlakbij het meest zuidelijke punt van Groenland botste het schip op een ijsberg.  

De kapitein zond snel een noodsignaal uit, maar door het slechte weer zonk het schip erg snel. De reddingsschepen konden niks vinden toen ze ter plekke kwamen. Na een zoekactie van een week, had men nog niks gevonden.

 

 

 

Richie Valens, Buddy Holly en The Big Bopper omgekomen bij vliegtuigongeluk

 

 

3 februari 1959 - De Amerikaanse artiesten Ritchie Valens, Buddy Holly en the Big Chopper zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Het vliegtuig was net opgestegen vanuit Mason City. Ook de piloot overleefde het ongeluk niet.

Het vliegtuig, een Beechcraft Bonanza, met de drie Amerikaanse sterren aan boord, was op weg naar Fargo in North Dakota. De artiesten toerden gezamenlijk door Amerika en hadden die dag een optreden in Moorhead. Buddy Holly had het vliegtuig geregeld omdat zijn tourbus kapot was gegaan.

Aanvankelijk zou The Big Chopper, zijn echte naam was Jiles Richardson, ook niet met het vliegtuig gaan. Hij was echter niet lekker en besloot daarom plaats te nemen in het vliegtuig. Richie Valens had de toss gewonnen en voor hem was het zijn eerste vlucht.

De oorzaak van het ongeluk was waarschijnlijk een kleine sneeuwstorm, waardoor het vliegtuig uit balans raakte. De onervaren 21-jarige piloot heeft vermoedelijk het vliegtuig niet onder controle kunnen houden, waarna het om 5 minuten over 1 ’s nachts neerstortte in een maisveld.

The Big Chopper was 28 jaar oud, Buddy Holly was slechts 22 jaar oud en Richie Valens was pas 17 jaar oud.

 

 

 

 

Barbie geintroduceerd

 

 

 

 

9 maart 1959 - Barbie werd voor het eerst aan de wereld getoond tijdens de jaarlijkse speelgoedbeurs in New York. Nadat er eerst sceptisch gereageerd werd, veroverde Barbie in korte tijd de wereld.

De eigenaresse van de speelgoedfabriek Mattel, Ruth Handler, had twee kinderen. Haar dochter Barbara speelde erg graag met kartonnen aankleedpoppetjes. Ruth Handler maakte hiervoor kleding voor allerlei gelegenheden. Ze bedacht zich dat er nog geen driedimensionale teenagerpop bestond, en besloot deze te gaan maken. 

In Duitsland stuitte ze op de pop Lili, een driedimensionale pop die gemaakt was naar aanleiding van een stripfiguur in een Duitse krant. Ze kocht de rechten van Lili op en besloot om de pop te gaan produceren in hun eigen fabriek. De pop kreeg de naam Barbie, wat ook wel de troetelnaam van haar dochter Barbara was. 

Barbie kenmerkt zich door haar modellenlichaam, lange benen, haar naar rechts gerichte ogen en haar bijdetijdse mode. Een paar jaar later ontwikkelde Handler ook een mannenpop. Deze kreeg de naam Ken, genaamd naar haar zoon Kenneth.

 

 

 

 

Teddy Scholten wint Eurovisiesongfestival

 

 

 

11 maart 1959 - Het vierde Eurovisiesongfestival dat werd georganiseerd bezorgde Nederland de tweede overwinning. “Een beetje” verzamelde 21 punten en bleef daarmee Engeland met 5 punten voor.

Teddy Scholten vertegenwoordigde Nederland in Frankrijk met haar liedje. Bij het vierde songfestival mochten geen professionale producers en componisten meer in de jury zitten. Er deden elf landen mee, waarbij Monaco haar debuut maakte.

De overwinning van Nederland was volgens de pers te danken aan Frankrijk en Italie die elkaar de overwinning niet gunden en Teddy daarom meer punten gaven. Na de overwinning werd het nummer ook in het Duits, Frans en Italiaans uitgebracht.

 

 

 

 

 

 

 

Hoogste punt Euromast bereikt

 

 

26 maart 1959 - Om één minuut voor drie uur ‘s middags werd het hoogste punt van de Euromast bereikt. Zestigduizend mensen deden mee aan de prijsvraag wanneer dit zou gebeuren.

Op 10 december 1958 werd de eerste paal geslagen door burgemeester van Walsum. De bouw van de toren moest de eerste Floriade aanzien geven en de financiering van 3,8 miljoen gulden werd gedaan door een aantal Rotterdamse zakenmannen.

De toren bereikte het hoogtepunt van 107 meter en zou fungeren als uitkijktoren. Het bouwproces werd door heel Rotterdam nauwlettend in de gaten gehouden en velen deden dus mee aan de prijsvraag waarbij de winnaar een volkswagen won.

De Euromast is gelegen in het Park, dichtbij de ingang van de maastunnel. Iedereen die richting Rotterdam reed kon de toren van ver al zien. De Euromast werd het hoogste gebouw van Nederland.

 

 

 

 

 

Rigardus Rijnhout, de langste man van Nederland, overleden

 

 

 

13 april 1959 - De Reus van Rotterdam was met een lengte van 2,37 meter de langste man van Nederland. Hij overleed in het ziekenhuis in Leiden aan een hersentumor.

Rigardus Rijnhout werd op 21 april 1922 in Rotterdam geboren. Door een groeistoornis groeide hij na zijn derde levensjaar harder dan andere kinderen. Hij had een afwijking aan zijn hersenklier en hij bereikte een lengte van 2,37 meter. Rigardus had schoenmaat 62 en hij woog 230 kilo. De Reus van Rotterdam kreeg bekendheid doordat hij als wandelend reclamebord door de Rotterdamse straten liep. 

Door een val van de fiets raakte Rigardus Rijnhout echter invalide en kwam hij in een rolstoel terecht. Toen er een hersentumor werd ontdekt moest hij met een hijskraan het ziekenhuis in Leiden in getild worden. 

Niet veel later overleed de langste man van Nederland. Hij werd slechts 36 jaar oud.

 

 

 

 

 

Eerste Grammy Award uitgereikt

 

 

13 juni 1959 - De belangrijkste muziekprijs ter wereld werd voor het eerst uitgereikt in de grote balzaal van het Beverly Hills Hotel.

De Grammy Award is vergelijkbaar met de Oscar, maar dan gericht op muziek in plaats van films. Jaarlijks worden de Grammy’s uitgereikt in inmiddels meer dan 100 verschillende categorieen waar de jury winnaars voor moet kiezen.

Enkele categorieen zijn beste nummer, beste album, beste tekst, maar ook voor het gesproken woord zijn Grammy’s uitgereikt. Onder andere Martin Luther King en Franklin D. Roosevelt vielen ooit in de prijzen.

Op 4 mei 1959 won Domenico Modugno een Grammy voor het beste nummer en Henry Mancini een Grammy voor het beste album van 1958.

 

 

 

 

 

 

Hovercraft in gebruik genomen

 

 

 

25 juli 1959 - De eerste tocht ging over Het Kanaal van Calais naar Dover en duurde 2 uur en 3 minuten.

Een hovercraft is een soort boot die ook over land kan varen door middel van luchtkussens. Doordat er een minimale weerstand is, kan de hovercraft met relatief weinig brandstof een grote afstand afleggen.

De uitvinder ervan was Christopher Sydney Cockerell. Hij ging met het idee naar de marine die het wilde gebruiken om soldaten van zee op land te zetten. Uiteindelijk werd de hovercraft ingezet voor personenvervoer.

Het eerste model was the Westland SR-N1.

 

 

 

 

 

 

 

Loenik II, de eerste raket op de maan

 

 

 

13 september 1959 - Met de Loenik II zorgden de Russen voor een bijzondere prestatie in de ruimtevaart. De eerste raket op de maan was onbemand en sloeg te pletter op het maanoppervlak.

De raket was op 12 september 1959 vertrokken en maakte een reis van ongeveer 400.000 kilometer, met snelheden tot 40.000 kilometer per uur. Het betekende de eerste voorsprong voor de Russen in de strijd om het heelal.

De data van de lancering en aankomst waren volgens velen zorgvuldig gepland, aangezien de Russische premier Chroestsjev de dag erna bij de Amerikanen op bezoek ging om te onderhandelen over onder andere ontwapening en een eventuele samenwerking in de ruimte.

 

 

 

 

 

 

 

Mysterieus gat gevonden in Wormer

 

 

 

17 september 1959 - In het plaatsje Wormer werd een eigenaardig gat van ongeveer 60 centimeter breed en ongeveer 40 meter diep gevonden. In de avond was een rode lichtflits gezien door de lokale bevolking.

De randen van het gat waren helemaal glad en er was in de omgeving van het gat helemaal niks beschadigd of verschroeid. De bevolking stond voor een raadsel en het leger werd ingeschakeld. Het leger kon door tijdsgebrek en een minimaal budget geen goed onderzoek doen. 

De leidinggevende majoor Blommaart vermoedde een inslag van een raket of iets afkomstigs van een eerder gelanceerde Spoetnik. Hij richtte een fonds op om het geval verder te onderzoeken. De Nederlandse regering ging hiermee echter niet akkoord en dichtte het gat. Het mysterieuze gat trok cameraploegen uit de hele wereld naar het zo normaal gesproken rustige Wormer.

Toen op 19 augustus 1975 nogmaals een mysterieus gat werd ontdekt in Wormer werd het opnieuw onrustig. Ditmaal werd er wederom geen onderzoek ingesteld. Wetenschappers verklaarden dat het ging om voormalige waterputten, gegraven door mensen. Uiteindelijk werd het ontstaan van de gaten nooit volledig opgehelderd.

 

 

 

 

Typhoon Vera treft Japan

 

 

27 september 1959 - Een van Japans ergste natuurrampen zorgde voor de dood van meer dan 5000 mensen. Door de typhoon raakten nog eens 32.000 mensen gewond en meer dan 1,5 miljoen dakloos.

Op 21 september 1959 ontstond er een tropische storm uit een lagedrukgebied tussen Guam en Chuuk. Op de 23e was Vera reeds uitgegroeid tot een supertyphoon, die nog altijd in kracht toenam.

De meeste supertyphoons nemen langzaam weer in kracht af, maar Vera bleef windsnelheden houden van meer dan 310 km/u. Mede door de hoge watertemperaturen bleef Vera op kracht 5 op de schaal van Saffir-Simpson. 

Op 26 september sloeg de typhoon toe in het kustgebied bij Kansai, en trok daarna naar het noord-oosten. De typhoon zorgde tevens voor grote overstromingen, niet alleen van de zee, maar ook van rivieren. Wegen werden verwoest en meer dan 1.5 miljoen huizen weggevaagd. 

De combinatie van het hoge dodenaantal en de vele daklozen zorgde ervoor dat epidemieën, zoals dysentery en tetanus, gemakkelijk uitbraken.

 

 

 

 

 

 

Antarctisch Verdrag getekend

 

 

 

 

1 december 1959 - De internationale relaties ten aanzien van Antarctica werd ondertekend door 12 landen. Officieel werd het verdrag bekrachtigd op 23 juni 1961.

Zeven verschillende landen hadden een deel van Antarctica geclaimd, maar dit werd niet Internationaal erkend. In 1957 besloten diverse landen tot een wetenschappelijk samenwerking, wat voor de Verenigde Staten een impuls vormde om een conferentie over het continent te organiseren.

In het verdrag werd onder meer besloten dat er geen militaire activiteiten op het onbewoonde continent mochten plaatsvinden. Daarnaast werd besloten dat er geen radio-actief afval opgeslagen mocht worden en er werd overeengekomen dat men het niet eens was over de verdeling van het grondgebied op Antarctica, maar men zou dit wel van elkaar respecteren. 

Het was het eerste verdrag wat betrekking had op de wapencontrole gedurende de Koude Oorlog. Zowel de Verenigde Staten, als de Sovjet-Unie ondertekenden het verdrag. De andere tien landen waren Argentinië, Chili, België, Oostenrijk, Noorwegen, Engeland, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Later kwamen hier nog 15 landen, waaronder Nederland, bij.

 

 

 

Welvaart in Nederland

 

 

1959

In Slochteren in de provincie Groningen wordt het op een na grootste gasveld ter wereld gevonden. Binnen enkele jaren worden miljoenen Nederlanders via een nieuw aangelegd buizennet aangesloten op de gasbel. Door de verkoop van dit gas aan het buitenland en met de opbrengsten hiervan wordt het mogelijk de welvaartsstaat uit te bouwen, zodat iedereen zich van een redelijk bestaan verzekerd weet.

Nederland was in de jaren zestig veranderd in een uitgesproken industrieland, met de handel als een van de belangrijkste sectoren. Op allerlei terreinen deden zich vernieuwingen voor. Niet alleen in de industrie maar ook op landbouwgebied. Tractoren, kunstmest, nieuwe landbouwmethoden en gewasbeschermingsmiddelen deden hun intrede, waardoor de productie met sprongen omhoog schoot. Rotterdam was inmiddels de grootste haven van de wereld geworden en grote multinationals, zoals Philips, Unilever en de Koninklijke Shell Groep zorgden voor veel werkgelegenheid. Daarbij kwam de ontdekking in 1959 van een enorme gasbel bij Slochteren in de provincie Groningen. Binnen enkele jaren werden miljoenen Nederlanders via een nieuw aangelegd buizennet aangesloten op de gasbel, waardoor ook centrale verwarming in de huizen gemeengoed werd. Door de verkoop van dit gas aan het buitenland en met de opbrengsten hiervan, werd het mogelijk de welvaartsstaat uit te bouwen, zodat iedereen zich van een redelijk bestaan verzekerd wist. Door de explosieve economische ontwikkelingen ontstond er ook een tekort op de arbeidsmarkt, waardoor de eerste buitenlandse werknemers uit het Middellandse-Zeegebied in Nederland kwamen werken. Deze ‘gastarbeiders’ zouden voor een paar jaar in Nederland blijven werken en dan naar huis terugkeren, dacht men. Vanaf de jaren zeventig werd echter duidelijk dat velen zich permanent in Nederland vestigden en hun families naar Nederland lieten overkomen.

In Nederland begonnen de omroepen in 1951 met de eerste televisieuitzendingen en deden de eerste televisietoestellen hun intrede in Nederland. Alleen de welgestelden konden zich, in eerste instantie, dit nieuwe medium veroorloven. Tien jaar later keken al meer dan een miljoen Nederlanders naar televisie. Een andere verworvenheid was de bromfiets, waarvan er in Nederland op een gegeven moment meer dan 280.000 rondreden. Ook de eerste na-oorlogse Nederlandse auto rolde van de band. Van Doorne’s Automobielfabrieken N.V. bracht de droom van een eigen autootje dichter bij de werkelijkheid. Deze DAF had ook een revolutionair aandrijfsysteem door middel van een continue variabele V-snaar, de variomatic genoemd. Schakelen was in deze auto niet nodig.

Ook in het culturele leven deden zich radicale vernieuwingen voor. In 1950 was er een groep dichters die zich de Experimentelen noemden en afrekenden met de traditionele versbouw. Vertegenwoordigers van deze groep waren Lucebert (1924-1994), Gerrit Kouwenaar (1923), Remco Campert (1929) en Simon Vinkenoog (1928). Zij hadden nauw contact met een groep schilders die zich hadden verenigd in de Cobra-groep. De belangrijkste leden van Cobra - samengesteld uit de beginletters van de steden Copenhagen, Brussel en Amsterdam - waren Karel Appel (1921), Constant (1920), Corneille (1922), de Belgen Dotremont (1922-1979) en Alechinsky (1927) en de Deen Asger Jorn (1914-1973). Deze groep keerde zich af van het traditionele schilderen en zocht naar een spontane, experimentele en uitbundige schilderswijze. Zij lieten zich inspireren door de kunst van natuurvolkeren en de naïviteit van kindertekeningen. In de letterkunde deden schrijvers als Harry Mulisch (1927), Heere Heeresma (1932), Jan Wolkers 1925) en Jan Cremer (1933) van zich spreken. Vooral Wolkers en Cremer zorgden met hun sexuele taboedoorbrekende boeken voor grote opwinding. De gezapige Nederlandse samenleving vond de schilderijen en boeken echter schandalig en een aantasting van de goede zeden.

 

 

 

Drukte op de weg bij Sloterdijk na een mooie lentedag. 10 mei 1959.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esso tankauto is weggezakt in een wegverzakking ten gevolge van het springen van de waterleiding bij de Petroleumhaven, Amsterdam 28 april 1959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Amsterdamse bereden politie treedt op tegen baldadige jeugd (nozems) op de Dam op verkiezingsavond, 12 maart 1959

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De verjaardag van de Mini

24 augustus 1959

 

52 JAAR GELEDEN - Eind jaren '50 van de vorige eeuw ontwierp Alec Issigonis in opdracht van de British Motor Corporation (BMC) een nieuwe, zuinige auto: de Mini. Zijn ontwerp werd meteen een succes.

In 1994 nam BMW het merk van de toenmalige eigenaar Rover over en kwam met een nieuwe versie op de markt.
In de eerste 50 jaar dat het model bestaat, zijn er zowel van het oorspronkelijke als het nieuwe BMW model 6,8 miljoen exemplaren verkocht.

 

De vijftigste staat

1 augustus 1959

Hawaii wordt onderdeel van de Verenigde Staten

52 JAAR GELEDEN - Hawaii is het grootste eiland van een eilandengroep in de Stille Oceaan. Het eilandenrijk bestaat uit 137 vulkanische eilanden waarvan de meesten onbewoond zijn. Op 21 augustus 1959 wordt de eilandengroep opgenomen als vijftigste staat van de Verenigde Staten van Amerika.

Voordat het eilandenrijk een officiële staat werd, was het al onderdeel van het Amerikaanse territorium sinds 1893 dankzij een staatsgreep door Amerikaanse suikerrietplanters. Tot die tijd waren de eilanden min of meer onafhankelijk.

 

Opening van de gasgoudmijn van het noorden

22 juli 1959

De grootste gasbel van Nederland

52 JAAR GELEDEN - Om 06.33 's morgens op 22 juli 1959 boorde de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het gasveld bij Slochteren aan. Het veld bleek het grootste gasveld ter wereld te zijn.

In het veld zit naar schatting meer dan 2000 miljard kubieke meter aardgas waarvan inmiddels al een groot deel gewonnen en verbruikt is.

 

Onafhankelijkheid Cyprus

19 februari 1959

Los van de UK

52 JAAR GELEDEN - In 1959 wordt het eiland Cyprus onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.
Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is het eiland opgedeeld in een Grieks en Turks deel. Alleen Turkije erkent het Turkse deel als een apart land. 


Deze vlag van Cyprus uit 1960 laat de gehele contouren van het eiland zien. In werkelijkheid is het eiland opgesplitst in een Grieks en Turks deel en wordt deze vlag amper gebruikt.

 

 

Verolme bouwt werf in Brazilië

Eind jaren vijftig kreeg de grootste scheeps- bouwer van Nederland Cornelis Verolme (1900-1981) van de Braziliaanse regering de gelegenheid om in Brazilië een scheepswerf te bouwen voor schepen van honderdduizend ton. Op 08 februari 1959 opende prins Bernhard (1911-2004), echtgenoot van Koningin Juliana (1909-2004), Verolme Estalieros Reunidos do Brasil, een scheepswerf aan de rand van het regenwoud in Brazilië.

VPRO Geschiedenis: Paradijs in het oerwoud >
Wiki: Cornelis Verolme >

 

Het eerste sportprogramma op televisie

Op 05 april 1959 wordt de eerste aflevering van het programma Sport in beeld (1959-1966) uit- gezonden.

Er werden ondermeer zwart-wit beelden getoond van de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax (0-5) en de hockeywedstrijd Nederland-België (1-0). Tussen 1966 en 1969 heette het programma NTS Sport om daarna onafgebroken verder te gaan onder de naam NOS Studio Sport. In 2009 werd het 50-jarig jubileum van het sportpro- gramma gevierd.

NOS: Studio Sport 50 jaar >
Wiki: NOS Studio Sport >

 

Het weer in 1959

De zomer van 1959 was droog en zonnig en staat met 796.9 uren zon op de derde plaats van zonnige zomers sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901 en met 104.0 millimeter neerslag op de derde plaats van zomers met de minste hoeveelheid neerslag.

KNMI >

 

Parlement & Politiek

Op 12 maart 1959 worden er Tweede Kamer- verkiezingen gehouden.

Het vierde kabinet Drees was in december 1958 ten val gekomen en werd opgevolgd door het overgangskabinet kabinet-Beel II dat als be- langrijkste taak het uitschrijven van nieuwe verkiezingen had. De PvdA (Partij van de Ar- beid) verloor bij deze verkiezingen twee zetels waardoor de KVP (Katholieke Volkspartij) met 49 zetels de grootste partij werd. De KVP, de CHU (Christelijk Historische Unie ), de ARP (Anti Revolutionaire Partij) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) vonden elkaar daarna in het Kabinet-De Quay (1959-1963), het eerste naoorlogse kabinet zonder socialisten. Minister-president De Quay (1901-1985) kwam uit de KVP.

Parlement: de verkiezingen van 1959 >
Parlement: Kabinet-de Quay (1959-1963) >
Parlement: welvaartstaat 1958-1966 >

 

De eerste grote tv-inzamelactie

Op 13 december 1959 presenteert Mies Bouw- man de eerste grote tv-inzamelactie ‘Redt een kind'.

De ruim twee uur durende live-uitzending vanuit het Amsterdamse Concertgebouw had als doel om geld in te zamelen voor de Algerijnse vluchtelingen in de Marokkaanse vluchtelingen- kampen. Tal van Nederlandse tv-talenten traden op waaronder: Yoka Berretty, Hetty Blok, Mies Bouwman, Corry Brokken, Simon Carmiggelt, Rudi Carrell, Fien de la Mar, Wim Ibo, Johnny Jordaan en John Kraaykamp.

VPRO Andere tijden: Redt een kind >

 

Mercury astronauten gepresenteerd

In 1959 worden de eerste Amerikaanse Mercury-astronauten (The Mercury 7): Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Virgil Grissom, Walter Schirra, Alan Shepard en Donald Slayton aan het Amerikaanse publiek gepresenteerd en fotografeert het Russische ruimtevaartuig Luna 3 voor de eerste keer de donkere achterkant van de maan. Het Ameri- kaanse Mercury-project had als doel om een mens in de ruimte te brengen en weer veilig op aarde te laten terugkeren.

Kennislink: dossier 50 jaar ruimtevaart >
NOS: Tijdlijn 50 jaar ruimtevaart >
NASA: project Mercury (Engelstalig) >
NASA: The Mercury 7 (Engelstalig) >
NASA: USSR Lunar Missions (Engelstalig) >

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb